Hyvinvoiva henkilöstö takaa kaupungin elinvoiman

lähettänyt Teuvo Kokkonen 26.2.2019 klo 7.16

Keva teki vuonna 2018 laajan selvityksen julkisen alan työhyvinvoinnista. Sen mukaan työssä voidaan yleisesti ottaen hyvin: työstä innostutaan ja työ koetaan tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Samaan aikaan työ on henkisesti raskasta, eikä työaika riitä työn tekemiseen. Jos tämän lisäksi tulee vielä huolehtia kuntatalouden kohentamisesta, pidän peliä menetettynä: meidänkin jaksamisellamme on rajansa.

 

Kevan selvitykseen kuuluu myös joukko opetusalalle tehtyjä suosituksia. Ensinnäkin opettajien oppimisvaatimuksia on kohtuullistettava. Opettajille tulee myös antaa aikaa palautumiseen: henkinen irtiotto työstä on tärkein palautumiskeino, ja sen tulisi Kevan mukaan näkyä myös arjessa. Esimerkiksi tauot tulisi käyttää muihin kuin rästihommiin. Kolmanneksi digiloikassa tulisi saada kuriin erilaiset turhakkeet, härpäkkeet ja keskeytykset eli opettajan ydintehtävänä pitää edelleen olla opettaminen, ohjaaminen ja vuorovaikutus oppilaiden kanssa. Näissä suosituksissa vastuuta on paitsi opettajalla itsellään, myös koko työyhteisöllä. Työn kuormittavuustekijöistä tulisikin käydä avointa keskustelua.

 

Toivon, että jokaisella jäsenellämme on aikaa pysähtyä miettimään, mikä työssä on oikeasti olennaista. Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta ei pidä tinkiä. Rauhoittumiselle pitää olla aikaa muulloinkin kuin lomilla.

 

Samalla ajattelen laajemmin: mikään kunta tai kaupunki ei voi menestyä ilman hyvinvoivia työntekijöitä. Vastuulliseen oman toiminnan kehittämiseen tulee Rovaniemelläkin kuulua se, että henkilöstöä ei nähdä ensisijaisina talousvaikeuksien ratkaisijoina. Sen sijaan, että henkilökunta nähdään joukkona lomautettavia tai irtisanottavia suorittajia, meidät pitää nähdä kaupungin elinvoimaisuuden tekijöinä.

 

Eli kun opettaja saa rauhassa keskittyä perustehtäväänsä, hyötyvät siitä ennen kaikkia oppilaat. Hyvinvoiva opettaja on myös työyhteisön ja koko yhteiskunnan etu.

 

Jaakko Sarmola

puheenjohtaja

Comments