Kevään haasteita kohti

lähettänyt Teuvo Kokkonen 13.1.2018 klo 6.24

Hyvää alkanutta vuotta kaikille jäsenillemme! Toivottavasti olemme voineet palata joulutauolta töihin vähintään yhtä innokkaina ja motivoituneina kuin olimme ennen joulua.

Tämän vuoden aikana Rovaniemen kaupunki todennäköisesti tekee muutoksia kouluverkkoon. On tärkeää, että ennen päätöksentekoa kaikki ne, joita suunnitelmat koskevat, pääsevät ilmaisemaan mielipiteensä eri vaihtoehdoista. Ammattiyhdistyksemme ei varsinaisesti ole osallisena palveluverkkoasioissa, vaikka meiltä silloin tällöin näkemyksiä kysytään. Päätöksenteko siitä, missä opetusta järjestetään, kuuluu vain kaupungille, ei meille. Olennaista kuitenkin on, että vakituisessa palvelussuhteessa olevien jäsentemme asema ei muutostilanteissa heikkene. Koulutusta vastaavaa työtä on edelleen pystyttävä tarjoamaan – turvallisissa ja terveellisissä tiloissa. Määräaikaisten osalta tilanne tulee tarkastella joka tapauksessa erikseen kuten aina, kun määräaika on täyttymässä.

Tulevina viikkoina neuvotellaan opettajienkin uusista virka- ja työehtosopimuksista. Niin kuin aiemminkin, on OAJ kohottanut omaa järjestövalmiuttaan siltä varalta, että on tarve ryhtyä työtaisteluun. Tälläkään neuvottelukierroksella kenenkään tavoitteena ei ole lakko vaan hyvä sopimus. Eikä lakkokaan ole ainoa keino edistää järjestön tavoitteiden toteuttamista. Toivon, että jäsenemme seuraavat OAJ:n ja Jukon neuvottelujen edistymistä ja ovat hengessä mukana. Jos työtaistelutoimia tarvitaan, ne tehdään aina järjestön päätöksellä. Sopimusneuvotteluiden etenemistä voi seurata OAJ:n kotisivuilta ja Opettaja-lehdestä.

Tänä keväänä järjestetään taas OAJ:n valtuustovaalit. Vaikka OAJ:n toiminta keskustasolla jää joskus valitettavan etäiseksi, on valtuusto silti merkittävä osa yhteistä järjestöämme. Yhteisesti valitsemamme luottamushenkilöt osallistuvat mm. sellaiseen päätöksentekoon, jolla on vaikutuksia esimerkiksi palkkauksen, työolosuhteiden ja opetuksen sisältöjen kehittämiseen. Sen vuoksi on toivottavaa, että myös alkavalla nelivuotiskaudella valtuustossakin on rovaniemeläisedustus.

Vielä kerran hyvää uutta vuotta! Olethan yhteydessä, jos tarvitset yhdistyksesi apua!

Jaakko Sarmola, puheenjohtaja

Comments