Puheenjohtajan blogi, helmikuu 2022

lähettänyt ROAY tiedottaja 21.2.2022 klo 4.29

Varma vuoden alun merkki Rovaniemen opetustoimessa ovat kevätlukukauden rekrytoinnit. Nehän taitavat olla parhaillaan menossa. Monet opettajat nyt varmasti jännittävät tuleeko kutsua työhaastatteluun tai miettii miten siellä käy. 


Kaupungille kiitos siitä, että kaupunki on ottanyt rekrytoinneissa käyttöön nimettömän rekrytoinnin. Nyt siis käsittääkseni rekrytoijalle ei näy haasteteltavia valittaessa hakijoiden nimi, ikä tai sukupuoli. Tämä lisää varmasti tasa-arvoa ja siksi kannatamme sitä OAJ:ssa ehdottomasti. Hieno päätös kerta kaikkiaan. 


Rekrytointeihin liittyy nyt uusi ongelma, kun on alkanut esiintyä työvoimapulaa. Työnantajat joutuvat nyt miettimään mistä saadaan päteviä ihmisiä. Rovaniemellä on huutava pula mm. pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista. Ja ylipäätään pohjoisen kunnat miettivät nyt vetovoima ja pitovoima asioita. Mistä saada päteviä hoitajia ja opettajia, tai psykologeja tässä tilanteessa? Tosi mielenkiintoinen ratkaisu on ollut tuoda Lappiin someinfluenssereita. Näin aikuisena sitä vähän tuhahtaa sellaiselle “hömpälle”, mutta kun seuraan 19-vuotiaan tyttäreni reaktioita tähän ilmiöön, niin voi tajuta että se joka keksi tämän somettajien tuomisen Lapin kyliin oli todella ovela. 


Minulla on sitten kaksi neuvoa työnantajille tähän vetovoima ja pitovoima ongelmaan. Opettajia saa vedettyä ja pidettyä ihan ilmaiseksi kun on kaksi asiaa kunnossa. Työsuhteet ovat vakituisia ja opettajiin luotetaan. 


Olen ihmetellyt aina miten työnantajilla täällä pohjoisessa on varaa pitää ihmisiä määräaikaisissa työsuhteissa? Sama se nyt meille buumereille on, mutta nuoret vastavalmistuneet perheellistyvät ihmiset ovat vielä avoimia kaikenlaisille mahdollisuuksille ja jos siihen tilanteeseen työnantaja tarjoaa määräaikaisuuden epävarmuudessa roikottamista, niin kyllä siinä muita vaihtoehtoja käydän läpi. No, aiemmin niitä muita vaihtoehtoja oli niukasti, mutta nyt niitä alkaa sitten työvoimapulan takia olla enemmän. Ensimmäinen ilmainen neuvo siis on: vakinaistakaa nyt mahdollisimman paljon määräaikaisia. 


Toinen on sitten vähän näitä henkimaailman asioita, eli luottamus opettajiin. Suomessa tehtiin parhaat pisatulokset sillä, että opettajiin luotettiin, eli he olivat melko vapaita toteuttamaan itseään. Sitä käytiin oikein maailmalta ihmettelemässä. Työtavat ja oppimateriaalit saa toki vielä valita melko hyvin. Opettajan ammatti on mielekästä myös juuri siksi, että siinä saa kokeilla erilaisia tapoja opettaa. Nyt opettajainhuoneissa mutistaan tyytymättöminä tämän luottamuksen perään. Pieninä puroina opettajille tarjoillaan nyt sellaisia muutoksia työhön, joilla työaikaa sidotaan ja toimintatavoille asetetaan aina yhdessä sovittuja rajoituksia. Minä uskon sellaiseen holistiseen opettajuuteen, että me kyllä pystymme hoitamaan oman hommamme parhaiten kun saamme siihen mahdollisuuden. Luottamusta kannattaa vaalia, sillä se saattaisi lisätä työn imua, kun opettajan annetaan toteuttaa luovuuttaan.


Mitenkähän minulle käy tällä rekrytointikierroksella? Jännittää vieläkin, kun on niin paljon tosi hyviä hakijoita aina hakemassa töitä.


Ja äänestä valtuuston vaaleissa huhtikuussa. ROAYsta ehdolla ovat Sini Ollila, Katri Peurala, Jaakko Sarmola ja mie.


Ja myös ROAY on tekemässä jotain isoa työhyvinvoinnin eteen. Lisää tietoa tulee tipoittain, mutta jos kaikki menee hyvin, niin kesäkuussa eniten. Kannattaa seurata. 


Comments