Puheenjohtajan kesätervehdys

lähettänyt ROAY tiedottaja 1.6.2021 klo 10.04

Hyvää alkavaa kesälomaa kaikille. Yleisen vitsin mukaan tietysti kesäloma on se syy jonka takia muka teemme tätä opettajan työtä. Kyllä tietysti kieltämättä pitkä vapaa kesällä on yksi niitä syitä, jonka takia opettajan ammatilla on vetoa. Opettajan ammatin vetovoimaisuuteen vaikuttavat toki muutkin asiat: esimerkiksi opettajan ammatin arvostus, jonka eteen OAJ:n kampanjassa on tänä keväänä puolileikillään sitouduttu somessa. Tietysti on hyvä jos opettajana saa työmarkkinoilla kilpailukykyistä palkkaa. Asioiden pitää olla kunnossa, ettei käy niin kuin Ruotsissa, jossa opettajaksi on ollut vaikea löytää ammatista kiinnostuneita. 


Koko lukuvuosi meni koronarajoitusten merkeissä. Harmillisella tavalla opettajien tehtäväksi laitettiin jatkuvasti rajoitusten valvomista. Samoin osaa ammattikunnastamme ovat valitettavasti työllistäneet pandemian aikaan juuri ne sellaiset hybridiopetustoimet, joita nimenomaan ei pitänyt tulla. Onneksi Rovaniemellä tartunnat pysyivät kohtalaisesti aisoissa. En muuten usko, että tästä selvittiin helpolla, vaan koronalaskua maksetaan uupumisten hoitona, oppimisvajeen paikkaamisena ja ihan julkisen talouden velkana vielä pitkään.


Nyt meneillään olevissa kuntavaaleissa on taas paljon koulutuksen puolesta puhuvia ehdokkaita vaalikojuilla. Jäsentemme kannattaa käydä vilkaisemassa OAJ:n vaalikonetta, jossa on sellainen ominaisuus, että jos ehdokkaat ovat vastanneet oikein, he ovat saaneet “koulutusmyönteinen”-tunnustuksen palkinnoksi. Ideana on, että tätä vaalipuheissa luvattua koulutusmyönteisyyttä seurataan myös vaalien jälkeen. Kuinka koulutusmyönteisiä päättäjät ovat? Siihen voidaan sitten palata. 


Myös paikallisesti voitte toimia: käykää kiertämässä siltojen lenkillä seppo.io-vaalileikki. Osallistua voi lataamalla puhelimellesi ilmaisen seppo.io-sovelluksen. Syötä siihen pin koodi FD53DC. Peliaika on 24.5. - 12.6.2021. Kierros alkaa Ystävyyden puistosta, hotelli Pohjanhovin läheisyydestä ja kiertää kahden sillan kautta kaupungin keskustassa. Matkalla rasteilla aukeaa kysymyksiä. Useimpiin on monivalintavastaus, mutta matkalla voit jättää myös vaikka videotervehdyksesi Rovaniemen opettajille. Palkinnot ovat hienot! Ja äänestäkää mitä vaan puoluetta tai henkilöä, joka on järkevä ja koulutusmyönteinen.   


Rovaniemen opettajien ammattiyhdistyksen toiminnassa on ollut ehkä tavanomaista vähemmän koulutuksia, mutta muuten toiminta on ollut melko normaalia. Jäsentapahtumien aika on sitten taas kun rajoituksia ei enää ole. No, juuri tänään taidettiin rajoitukset poistaa. Ainakin syksyllä olisi tarkoitus viettää isosti maailman opettajain päivää lokakuussa ja OAJ:n johto tulee taas käymään Rovaniemellä OAJ on the Road -kiertueella. 


Edunvalvontapuolella tuntuu nyt tärkeimmältä mainita, että varsinkin erityisopettajien asiat ovat puhuttaneet paljon tänä keväänä yhdistyksemme aktiiveja. OAJ:n valtakunnallisessa toiminnassa taas järjestön hyvä taloudellinen tilanne johti rovaniemeläisvaltuutetun Jaakko Sarmolan aloitteesta jäsenmaksun laskemiseen. 


Toivoisin mukaan ammattiyhdistyksen toimintaan tulevaisuudessa uusia innostuneita aktiiveja. Tule mukaan ammattiyhdistyksen toimintaa, varsinkin jos tunnet kiinnostusta opettajien ammattiasioita tai opettajien yhteisöllisyyttä kohtaan. Tarvitsemme myös ihan pian työsuojeluasioista innostuneita ihmisiä ehdokkaiksi työsuojeluvaaleihin. Tässä voisi olla myös hyvä tilaisuuus sinulle, joka olet kiinnostunut juuri näistä työhyvinvointi ja työterveyskysymyksistä ja haluat toimia niiden edistämisen hyväksi. 


Teuvo Kokkonen

ROAY:n puheenjohtaja

Comments