Turvallisuutta ja terveyttä. Kiitos.

lähettänyt Teuvo Kokkonen 14.4.2016 klo 23.50   [ 14.4.2016 klo 23.52 päivitetty ]

Jokaisella meistä on oikeus elää sellaisessa ympäristössä, joka on turvallinen ja joka ei vaaranna terveyttä. Tämä oikeus koskee myös työpaikkojamme.

Viime vuosina koulujen kunto on heikentynyt merkittävästi. Rovaniemellä on yhä enemmän kouluja, joiden kunto on huolestuttavan huono. Sillä ei ole merkitystä, miksi koulut on päästetty siihen tilaan, missä ne nyt ovat. Tärkeintä on, että alennustilaan reagoidaan asianmukaisesti ja viivyttelemättä.

Kosteusvaurioita. Virheellisesti toimiva ilmanvaihto. Liian korkea hiilidioksidipitoisuus. Viemärivuoto. Kohonnut voc-pitoisuus. Mineraalivillapölyjä hengitysilmassa. Märkä lattiarakenne. Homekasvustoa. Mitä muuta?

Oppilaille ja heidän opettajilleen on taattava turvalliset, terveelliset ja asianmukaiset työolot. Jokaisena työpäivänä, kaikissa kouluissa. On hyvä, että kaupunki on ottanut ongelmat vakavasti ja ryhtynyt selvittämään ongelmiin ratkaisuja. Koska sisäilmaongelmia on tiettävästi eri puolilla kaupunkia, on syytä laatia niiden korjaamista varten selkeä toimenpideohjelma. Ohjelma, johon kirjataan, mitä, missä ja milloin tutkitaan. Ja mitä, missä, milloin ja miten korjataan.

Jotta ongelmia voidaan ryhtyä selvittämään, tulee niiden olla tiedossa. Jokaisen opettajan tulee kertoa rehtorille tai koulunjohtajalle, jos työpaikka tuntuu olevan vaarallinen terveydelle. Tämän jälkeen on syytä olla yhteydessä työterveyshoitajaan. Kun huoli on otettu puheeksi, on työnantajan toimenpiteiden vuoro.

Kohtuuttomia emme vaadi, mutta terveydestämme emme ole valmiita tinkimään.

Jaakko Sarmola

Comments