Varmista, että saat työstäsi korvauksen

lähettänyt Teuvo Kokkonen 11.4.2018 klo 5.52   [ 11.4.2018 klo 5.57 päivitetty ]
Opetussuunnitelmauudistus on siinäkin mielessä hämmentävä tapahtuma, että sen varjolla kouluille ja opettajille on alettu sälyttää kaikenlaisia tehtäviä. Välillä tuntuu siltä, että kouluissa ei tapahdu mitään, jota ei voisi selittää uusilla opetussuunnitelmilla.

 

Todellisuuden pitäisi kuitenkin olla yksinkertaisempi. Vaikka ops onkin uusi ja uudenlainen ja edelleen normatiivinen asiakirja, ei se silti ole kertakaikkisen käänteentekevä. Opettajan kannalta tärkeimpänä pitää muistaa, että meidän palvelussuhteemme ehdoista on sovittu vain virka- ja työehtosopimuksissa. Nekin ovat normina noudatettavia asiakirjoja.

 

Kun siis seuraavan kerran saat uuden työtehtävän, varmistathan ensimmäisenä, että saat siitä sopimuksen mukaisen korvauksen. Korvaus voi olla aikaa tai rahaa tai molempia, mutta ilman korvausta et saa jäädä. Ei ole olemassa mitään tehtävää, joka opettajan tulisi tehdä korvauksetta omalla vapaa-ajallaan. Työnantajalla on toki oikeus määrätä vaikkapa valmistelemaan jokin työpaja tai asiakirja, mutta kaikki työ on yksiselitteisesti aina korvattava niin kuin sopimuksiin on kirjattu.

 

Jaakko Sarmola, puheenjohtaja


PS. Lue lisää sopimuksesta tästä linkistä.

Comments