Roay:n uutisia, tapahtumia


Arpajaispalkinnot

lähettänyt ROAY tiedottaja 9.5.2022 klo 10.08

Lakkokahvilassa 3.-9.5.  kävijöiden kesken on tänään arvottu palkintoja.   Olemme suoraan yhteydessä voittajiin,  mutta arpaonnisia löytyi  Ounasvaaran,  Ylikylän, Napapiirin, Rantavitikan, Ounasrinteen ja Nivavaaran peruskouluista,  Lyseonpuiston ja Ounasvaaran lukioista sekä Ounasvaaran, Mustikkaharjun , Teerikallion, Napapiirin , Väinämöisen ja Kivalonpuiston päiväkodeista. 


Onnea voittajille!   Voittoluettelo on nähtävillä OAJ.n toimistossa Korkalonkatu 18 toimiston aukioloaikoina. 


Ja kiitos kaikille lakkokahvilassa  piipahtaneille.  


Lakko-ohjelmaa

lähettänyt ROAY tiedottaja 30.4.2022 klo 4.48   [ 30.4.2022 klo 4.53 päivitetty ]


JUKO:n lakko alkamassa 3.5. - tulevan lakkoviikon tapahtumia

lähettänyt Kirsi Koivula 29.4.2022 klo 9.41   [ 29.4.2022 klo 9.44 päivitetty ]

Koska sovintoratkaisua ei ole syntynyt, on JUKO:n lakko alkamassa  3.5.  myös Rovaniemellä. 
Työtaistelusuunnitelmat ovat yhdistyksessämme jo hyvässä vauhdissa,  ja lakkoviikolle on suunniteltu monenlaista toimintaa.  

Tiistaina 3.5. starttaa Kahvila Opehuone. ROAY siirtää opettajainhuoneen lakon ajaksi OAJ Lapin toimistolle, . Tule viettämään aikaa kollegojen kanssa ja samalla tutustumaan toimitiloihimme. Paikalla on myös ay-aktiiveja joka päivä. Tarjolla on kahvia ja pullaa. Lisäksi arvomme kävijöiden kesken OAJ-tuotteita, mm Marimekkopaitoja.. Tiistaina paikalla on myös OAJ:n erityisasiantuntija Katja Järvinen. Tavataan siis osoitteessa Korkalonkatu 18, 3. krs Pannu on kuumana jokaisena lakon arkipäivänä klo 12-14. Tervetuloa!

Keskiviikkona 4.5. kahvitellaan siis Kahvila Opehuoneessa, ja lisäksi tarjolla on Lakkotreenit jäsenillemme.Tule yhteisiin kuntonyrkkeilytreeneihin Lapin lukon nyrkkeilysalille (Postikatu 1, takapihalla) kello 14.30 -16. . Pidetään hauska, pompitaan ja hikoillaan. Samalla onmahdollisuus keskustella vaikka siitä miksi olemme lakossa. Treenit ohjaa ROAY:n ppuheenjohtaja Teuvo Kokkonen. Ota mukaan sisäliikuntavaatteet ja vesipullo. Lakkotreenit tarjoaa oma yhdistyksesi.

Torstaina 5.5. voit kuulostella tuntoja ja kuulumisia sopimustilanteesta Lakkokahvilassamme klo 12-14. Illalla jäsenille tarjoutuu tilaisuus tutustua Lapin panimoon yhteisellä tutustumiskäynnillä. Ilmoittaudu ennakkoon Ilonalle ilona.nikula@roay.fi. Omavastuu tilaisuuteen on 5 e/jäsen. Tarkempi kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.

Perjantaina 6.5. on tietysti kahvipannu kuumana osoitteessa Korkalonkatu 18. Lisäksi klo 11 alkaen startataan Opettajien yhteiselle lenkille - juosten tai kävellen - Pohjanhovin ja Jätkänkynttilä-sillan välissä olevasta puistikosta. Laitetaan OAJ.n liivit päälle, ja juostaan (tai kävellään) opettajaporukalla yhdessä lenkki. Yhteinen reippailu päätetään Lordin aukiolle, jossa on klo 12-14 JUKO.n ja muiden lakossa olevien järjestöjen teltta. Tarjolla on virvokkeita. Lähdetään joukolla mukaan ja näytetään opettajien joukkovoimaa nyt näin !

Maanantai 9.5. on viimeinen lakkopäivä työtaistelussamme. Lakkokahvila on silloin auki viimeistä kertaa klo 12-14.


Muistattehan, että ajankohtaiset lakkoasiat kannattaa aina tarkistaa järjestömme nettisivuilta www.oaj.fi.

Tiedotusvälineiden seuraaminen lakon aikana on erityisen tärkeää. Ja olethan päivittänyt järjestömme tietoihin ajantasaiset puhelin- ja sähköpostitiedot.


Teatteria tarjolla jäsenille pe 22.4. Lippuja vielä saatavilla!

lähettänyt ROAY tiedottaja 11.4.2022 klo 11.52

Perjantaina 22.4. klo 19.00 jäsenillämme on mahdollisuus päästä edullisesti teatteriin katsomaan esitystä Vikke Nilo - ihminen!

Omavastuu on 10€, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä ROAY:n tilille
FI21 8000 1779 3893 38. 

Olemme varanneet 40 paikkaa.

Ilmoittautuminen (ja omavastuu) 14.4. mennessä Tiinalle tiina.pesola@roiedu.fi

Lisätietoa:
https://www.rovaniementeatteri.fi/esitykset/vikke-nilo/?cookies=1

Lakkobileet Valdemarissa keskiviikkona 6.4.

lähettänyt ROAY tiedottaja 31.3.2022 klo 10.41   [ 31.3.2022 klo 10.56 päivitetty ]

Roay järjestää lakon ensimmäisenä iltana ke 6.4. Lakkobileet Ravintola Valdemarissa klo 19 alkaen. 

Esiintyjinä Laskuteline ja Lit-Mane sekä OlliPa. 

Kaikki lakkoon osallistuneet tervetuloa kekkereihin!


TYÖTAISTELU-ohjeita

lähettänyt Kirsi Koivula 17.3.2022 klo 9.03

Hyvä OAJ:n rovaniemeläinen jäsen!

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Ammattiliitto Jytyn lakko Rovaniemellä 23. - 24.3.2022 vaikuttaa toteutuessaan koulujen ja päiväkotien toimintaan.

OAJ:n jäsenet eivät tee muiden ammattiryhmien työtä edes poikkeusolosuhteissa. Opetusalan ammattilaisten tehtävänä ei ole järjestää päiväkotien ja koulujen ruokahuoltoa eikä osallistua siivous- tai kiinteistöhuoltotöihin. OAJ:n jäsenten on JHL:n ja Jytyn lakon aikana pitäydyttävä vain omissa työtehtävissään. Tämä on tärkeä solidaarisuuden osoitus, emmekä myöskään odota muiden tekevän omia töitämme oman mahdollisen lakkomme aikana.

Rehtorin, johtajan tai opettajan työtehtäviin eivät kuulu mm:
- koulunkäynninohjaajien tehtävät
- lastenhoitajien tehtävät
- elintarvikekuormien vastaanotto ja purku
- kylmäsäilytyksestä tai lämmittämisestä huolehtiminen
- ruuan esille nosto
- ruokailu- tai muiden tilojen siivoaminen

Koulujen ja päiväkotien turvallisuudesta vastaavat rehtorit ja päiväkodinjohtajat. Jos lakon vuoksi esimerkiksi joidenkin laitteiden ja tilojen käyttö vaarantuu, tällaisia laitteita ei saa käyttää ja tilat täytyy laittaa turvallisuussyistä käyttökieltoon. Opettajan on viipymättä ilmoitettava omalle esihenkilölleen, jos hän havaitsee turvallisuusuhkia.

Jos jäsenillemme kuitenkin ehdotetaan, tarjotaan tai määrätään muiden ammattilaisten töitä, on syytä mainita, että saamallamme koulutuksella ei voida turvallisesti hoitaa muiden ammattiryhmien töitä. Tämä voi aiheuttaa turvallisuusriskejä. Jäsenemme on palkattu niihin tehtäviin, joita he omalla työajallaan tekevät.

Viranhaltijoiden on viime kädessä noudatettava esihenkilöiden määräyksiä. Ennen muiden mahdollisten tehtävien hoitamista on heidän vaadittava kirjallinen tehtävänhoitomääräys. Lisäksi on sovittava, että tehtävien hoitamisesta maksetaan työ- ja virkaehtosopimuksen mukainen palkka.

Jaakko Sarmola
OAJ:n Rovaniemen paikallisyhdistyksen järjestövalmiuspäällikkö
puh. 050 3057030

16.3. TEM siirsi lakkoa

lähettänyt Kirsi Koivula 16.3.2022 klo 12.27


TEM on siirtänyt sinua koskevan lakon alkamista kahdella viikolla. Uudet lakkopäivät ovat Jyväskylässä ja Rovaniemellä 6.–7.4. 

ellei ratkaisua synny aiemmin. 


Lakko koskee opetushenkilöstön työtä ja henkilöstöä, jotka kuuluvat OVTES- ja KVTES-sopimukseen ja joiden työnantaja on kaupunki Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella tai Kuopiossa. Koulutusyhtymien (Redun)  palveluksessa olevat jäävät lakon ulkopuolelle.  

Lakon ulkopuolelle on rajattu myös ne jäsenet, jotka ovat järjestäytyneet Opetusalan Ammattijärjestöön KEA ry:n (Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat)

 tai Opsia ry:n (Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat) kautta.    

LAKKOINFO OPETTAJILLE 15.3.

lähettänyt Kirsi Koivula 15.3.2022 klo 11.22

Hyvä opettaja!

 

OAJ ja neuvottelujärjestö Juko ovat antaneet lakkovaroituksen, joka koskee Rovaniemen kaupungin palveluksessa olevia OAJ:n jäseniä. 

Tähän  on koottu eräitä perusasioita, jotka koskevat lakkoa.


 

Mitä tavoitellaan?

 

On tärkeää saavuttaa sellainen sopimus, jossa palkankorotuksilla turvataan työntekijöiden ostovoiman kehitys suhteessa inflaatioon. 

Lisäksi sopimusteksteihin on tarpeen tehdä parannuksia.

 

Kuntien työntekijöille on lisäksi erityisen tärkeää saada palkkaohjelma, jolla voidaan reagoida muista aloista jälkeenjääneeseen palkkakehitykseen. Palkkaohjelman avulla on mahdollista korjata vuosien varrella syntynyt epäoikeudenmukaisuus. Uusi monivuotinen palkkaohjelma mahdollistaisi opetusalan palkkojen nostamisen tavallisia yleiskorotuksia reilummin ja usean vuoden ajan. Ilman palkkaohjelmaa kuilu yksityisen ja kuntasektorin palkkojen välillä vain kasvaa. Se on epäreilua nykyisille opettajille.

 

On hyvä muistaa, että neuvotteluissa on aina kaksi osapuolta, joiden tehtävänä on luoda kompromissi eri näkemysten välille. 

 


Mitä ei tavoitella?

 

Lakko sinänsä ei ole tavoite, vaan tavoittelemme aina ensisijaisesti hyvää sopimusta.

 

Lakolla ei tavoitella heikennyksiä olemassa oleviin sopimuksiin, vaikka työnantajapuoli sellaisia todennäköisesti ehdottaakin. Erikseen on syytä mainita, että vuosityöaikaan siirtyminen ei ole tavoitteiden joukossa, vaikka jossakin sellaista käsitystä olisikin virheellisesti levitelty.

 

OAJ:n neuvottelutavoitteet eivät valtaosin ole julkisia, ja tämä on tietoinen valinta. Näin voidaan taata neuvottelurauha, eivätkä OAJ:n omat pelimerkit paljastu työnantajien edustajille väärään aikaan.

 

Lakkoa ei ole suunnattu Rovaniemen kaupunkia vastaan. Lakkoa ei ole suunnattu rovaniemeläisiä lapsia ja nuoria & oppijoita ja opiskelijoita vastaan.

 


Miten lakko näkyy jäsenille?

 

Lakossa oleminen on perustuslaillinen oikeus, joka kuuluu myös viranhaltijoille.

 

Lakkoon ryhtyminen on aina järjestön päätös. Yksittäinen jäsen ei voi vaikuttaa siihen, onko hän lakossa vai ei. 

Jäsenen ei pidä ilmoittaa etukäteen kenellekään omasta lakostaan.

 

Lakkoon ryhtyminen ja ammattijärjestön jäsenyys ovat sellaisia asioita, joita työnantaja ei saa selvittää etukäteen.  

 

Jäsenten ei pidä hakea työ- tai virkavapaata lakon ajaksi. Työnantaja saa tiedon lakossa olevista tehtävistä, ja OAJ maksaa lakkoavustuksen lakon jälkeen suoraan jäsenten tileille. Lakkoavustuksen suuruus on 180 euroa/päivä. Avustus on veronalaista tuloa. Tarkistathan, että jäsentietosi ovat OAJ:n tiedossa.

 

Jäsenet eivät tee lakonalaista työtä. Lakon takia tekemättä jääviä töitä ei paikata etu- eikä jälkikäteen. Oppijoille ei anneta tehtäviä lakon ajaksi.

 

Lakon aikana työpaikalle ei pidä mennä. Tarvittaessa lakkovahdit huomauttavat asiasta.

 

Lakon aikana työtä tekevät jäsenet voivat varautua siihen, että heidät erotetaan OAJ:n jäsenyydestä.

 


 

Entä esihenkilöt?

 

Työnantaja on alkanut koota esihenkilöistä joukkoa, joka ei saisi ryhtyä lakkoon. Henkilöille on ilmoitettu, että heidät on asemansa vuoksi rajattu lakon ulkopuolelle. Tämä on väärin, sillä työnantaja ei määrittele, ketkä saavat tai eivät saa ryhtyä lakkoon. Lakon rajat määrittelee OAJ, ja ne käyvät ilmi valtakunnansovittelijalle ja työnantajalle jätetystä lakkovaroituksesta. Yritykset rajata lakko-oikeutta voivat olla rangaistavia.

 


Milloin lakko on ja miten lakko näkyy?

 

Lakko on 23. ja 24. maaliskuuta. Jos työministeriö siirtää lakkoa, se pidetään 6. ja 7. huhtikuuta. Seuraathan uutisia ja OAJ:n viestintää.

 

Lakon alaisissa päiväkodeissa ja kouluissa ei tehdä lakon aikana käytännössä mitään.

 

Ensimmäisenä lakkopäivänä järjestämme mielenilmauksen Rovaniemen keskustassa. Kokoonnumme kello 12 kaupungintalon pihalle, josta siirrymme kulkueena Lordin aukiolle. Lordin aukiolla on ohjelmaa kello 14:ään. Tämä tilaisuus on kaikkien lakossa olevien järjestöjen yhteinen. Toivomme kaikkien lakkoavustusta saavien jäsentemme osallistuvan mielenilmaukseen tai vierailevan Lordin aukiolla.

 

Ensimmäisenä lakkopäivänä järjestetään OAJ:n jäsenten oma illanvietto. Siihen saat erillisen kutsun.

 

Lue lisää: https://www.oaj.fi/jasenyys/oaj-neuvottelee/usein_kysytyt/Jos haluat lisätietoja, olethan yhteydessä.

 

Jaakko Sarmola

OAJ:n Rovaniemen paikallisyhdistyksen järjestövalmiuspäällikkö

puh. 050 3057030

LAKKOVAROITUS

lähettänyt ROAY tiedottaja 7.3.2022 klo 6.01

OAJ ja Juko ovat antaneet lakkovaroituksen, joka koskee myös Rovaniemen kaupungin palveluksessa olevia opettajia. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn ammattiliittojen työntekijät ovat lakossa ensi vaiheessa 23.–24. maaliskuuta, ellei sopimusratkaisua sitä ennen synny. Myös JAUn (JHL + Jyty) lakko ajoittuu samaan ajankohtaan
Rovaniemen koulujen yhteysopettajat on kutsuttu yhteiseen etätapaamiseen maanantaina 14.3. Huolehdithan, että oman työpaikkasi yhteysopettaja on tapaamisessa mukana. Jos yhteysopettaja ei voi osallistua, huolehdittehan jonkun toisen edustajan mukaan tapaamiseen.
Muistathan mm., että jäsen itse ei voi vaikuttaa siihen, onko hän lakossa vai ei. Lakkoa koskevat päätökset tekee aina järjestö. Tämän vuoksi jäsentä ei voida myöskään rangaista lakossa olemisesta tai uhkailla lakkoon menemisen seurauksista.
Lisää tietoja saat OAJ:n kanavista: 
Voit olla yhteydessä myös järjestövalmiuspäällikkö Jaakko Sarmolaan (jaakko.sarmola@roay.fi) ja ryhmäpäällikkö Teuvo Kokkoseen (puheenjohtaja@roay.fi).

Teatteria tarjolla: Vikke Nilo - ihminen pe 22.4.

lähettänyt ROAY tiedottaja 7.3.2022 klo 5.59

Perjantaina 22.4. klo 19.00 jäsenillämme on mahdollisuus päästä edullisesti teatteriin katsomaan esitystä Vikke Nilo - ihminen!

Omavastuu on 10€, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä ROAY:n tilille
FI21 8000 1779 3893 38. 

Olemme varanneet 40 paikkaa.

Ilmoittautuminen (ja omavastuu) 5.4 mennessä Tiinalle tiina.pesola@roiedu.fi

Lisätietoa:
https://www.rovaniementeatteri.fi/esitykset/vikke-nilo/?cookies=1

1-10 of 48