0400 392944
Luottamusmiesjärjestelmä on yhteistoimintajärjestelmä, jonka tarkoitus on edistää virkaehtosopimusten noudattamisesta, työnantajan ja viranhaltijan/työntekijän välillä syntyvien erimielisyyksien tarkoituksenmukaista, oikeudenmukaista ja nopeaa selvittämistä sekä työrauhan ylläpitämistä (KVTES VII luku 1§).
Jos sinulla tulee ongelmia työssäsi, ole ensisijaisesti yhteydessä omaan esimieheesi. Jos ongelma ei ratkea, voit kysyä neuvoa koulusi yhteysopettajalta, kehen kannattaa ottaa yhteyttä: luottamusmieheen / pääluottamusmieheen, työsuojeluvaltuutettuun vai onko oikea osoite OAJ:n paikallisyhdistys.
Yhdistysasioissa (OAJ) neuvoo oman koulusi yhteysopettaja.
Oheisessa kaaviossa on esimerkkejä siitä, kenelle mitkäkin asiat kuuluvat.
Luottamusmiehen rooli:
Luottamusmiehen (luottamusvaltuutetun) toiminta painottuu työsuhteeseen liittyviin asioihin, kuten työehtosopimusten, työlainsäädännön ja muiden työehtojen noudattamiseen työpaikalla. Hän toimii edunvalvojana, neuvottelijana, sopijana, sovittelijana ja tiedonvälittäjänä työntekijöiden ja työnantajan välillä.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioissa henkilöstöä edustaa ensisijaisesti luottamusmies (luottamusvaltuutettu), mutta jos tällaista ei ole valittu on sellaisella henkilöstön edustajalla, joka on osallistunut yhdenvertaisuus- ja /tai tasa-arvotoimien suunnitteluun, on oikeus pyynnöstä saada tietää, mihin toimiin työnantaja on ryhtynyt yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi työpaikalla. Sama oikeus on myös työsuojeluvaltuutetulla.
Luottamusmies ja yhteistoiminta:
Yhteistoiminnan keskeisenä tavoitteena on
edistää vuorovaikutusta yrityksen ja sen henkilöstön välillä
kehittää yhteisymmärryksessä organisaation toimintaa
kehittää työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa heidän työtään, työolojaan ja asemaansa koskeviin päätöksiin.
Yhteistoiminnan osapuolina ovat työnantaja ja henkilöstö.
Yhteistoiminnassa on käsiteltävä mm.työnantajan työnjohtovallan piiriin kuuluvat työntekijöiden asemaan vaikuttavat olennaiset muutokset työtehtävissä, työmenetelmissä, töiden ja työtilojen järjestelyissä sekä siirrot tehtävistä toiseen.
Välitöntä yhteistoimintaa on myös yhteistoiminta-asioiden käsittely työpaikalla esimerkiksi työpaikkakokouksessa. Tällöin on huolehdittava, että kaikille työntekijöille annetaan mahdollisuus osallistua asioiden käsittelyyn. Voidaan esimerkiksi järjestää useampi kokous samasta asiasta.
Edustuksellisessa yhteistoiminnassa käsitellään henkilöstöä laajasti ja yleisesti koskevat yhteistoiminta-asiat. Yhteistoimintaelimessä ovat työnantajan edustajat ja henkilöstön edustajat, yleensä luottamusmiehet tai luottamusvaltuutetut.
Yhteistoimintaneuvottelut perustuvat henkilöstölle oikea-aikaisesti annettuihin, riittäviin tietoihin yrityksen tilasta ja suunnitelmista. Neuvotteluissa on oltava mahdollisuus aitoon vuorovaikutukseen ja niiden tavoitteena on yksimielisyys.
Yhteistoimintaneuvottelut on hyvä käydä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen päätöksentekoa siten, että henkilöstöllä on tosiasialliset mahdollisuudet vaikuttaa käsiteltävän asian lopputulokseen. Yhteistoimintaneuvotteluissa käydään läpi työnantajan esittämien muutosten perusteet, vaikutukset ja vaihtoehdot. Lopullinen päätösvalta on työnantajalla.
Työsuojeluvaltuutettu on työntekijöiden keskuudestaan vaaleilla valitsema henkilö, joka edustaa työntekijöitä käsiteltäessä työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyviä asioita yhteistoiminnassa työnantajan kanssa ja suhteessa työsuojeluviranomaisiin. Työsuojeluvaltuutetun valinnasta ja toiminnan sisällöstä määrittelee laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta sekä työ- ja virkaehtosopimukset.
Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikalla koko henkilöstöä, myös ammattiliittoon kuulumattomia. Tämän lisäksi työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on oma-aloitteisesti perehtyä työpaikkansa työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyviin työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin asioihin sekä työsuojelusäännöksiin. Samoin hän osallistuu työsuojelua koskeviin tarkastuksiin ja asiantuntijan tutkimuksiin, jos tämä tai työsuojeluviranomainen katsoo tutkimukseen osallistumisen tarpeelliseksi. Työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on myös osaltaan kiinnittää edustamiensa työntekijöiden huomiota työn turvallisuutta ja terveellisyyttä edistäviin seikkoihin.
Myös luottamusmies valitaan vaaleilla työpaikalla. Luottamusmies on aina ammattiliiton jäsen ja edustaa neuvotteluissa ensisijaisesti järjestäytyneitä eli ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä. Hän voi yhteistoimintaneuvotteluissa kuitenkin edustaa myös koko henkilöstöä. Luottamusmiehen valinta perustuu lakeihin sekä työ- ja virkaehtosopimuksiin.
Luottamusmiehen tehtävät perustuvat työehtosopimukseen. Jos yhteistoimintaneuvotteluissa käsiteltävä asia koskee myös työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä, eikä asiaa ole käsitelty tai käsitellä työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain mukaisesti, henkilöstöryhmää edustaa myös työsuojeluvaltuutettu.
Luottamusmiehen toiminta painottuu työsuhteeseen liittyviin asioihin, kuten työehtosopimusten, työlainsäädännön ja muiden työehtojen noudattamiseen työpaikalla. Hän toimii edunvalvojana, neuvottelijana, sopijana, sovittelijana ja tiedonvälittäjänä työntekijöiden ja työnantajan välillä.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioissa henkilöstöä edustaa ensisijaisesti luottamusmies, mutta jos tällaista ei ole valittu on sellaisella henkilöstön edustajalla, joka on osallistunut yhdenvertaisuus- ja /tai tasa-arvotoimien suunnitteluun, on oikeus pyynnöstä saada tietää, mihin toimiin työnantaja on ryhtynyt yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi työpaikalla. Sama oikeus on myös työsuojeluvaltuutetulla.
Parhaimmillaan työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies toimivat työparina tukien toisiaan ja arvioiden eteen tulevia asioita useasta näkökulmasta.