Kasvatuskeskustelu
Kasvatuskeskustelu ei ole kurinpitotoimi, mutta se on ensisijainen tapa puuttua oppilaan epäasialliseen käyttäytymiseen.
Siivousvelvoite
Jos tekijä on varmasti tiedossa, opettaja tai rehtori voi määrätä hänet kasvatuksellisista syistä siivoamaan aiheuttamansa sotkun. Siivoaminen täytyy olla turvallista oppilaalle, ja aikuisen täytyy valvoa sitä.
Jälki-istunto
Opettaja tai rehtori voi määrätä oppilaan jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi, jos oppilas häiritsee opetusta, rikkoo koulun järjestystä tai menettelee vilpillisesti. Ennen oppilaan määräämistä jälki-istuntoon, sen syy on selvitettävä oppilaalle, oppilasta on kuultava ja asia selvitettävä.
Oppilaan määrääminen tekemään kotitehtäviä
Opettaja tai rehtori voi määrätä kotitehtävänsä laiminlyöneen oppilaan tekemään tehtäviä työpäivän jälkeen enintään tunniksi kerrallaan.
Oppilaan määrääminen poistumaan
Opettaja tai rehtori voi määrätä opetusta häiritsevän oppilaan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi opetustilasta. Oppilasta ei kuitenkaan voida jättää ilman valvontaa.
Opetukseen osallistumisen epääminen
Rehtori voi evätä oppilaan osallistumisen opetukseen enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi. Opetukseen osallistuminen voidaan evätä myös seuraavaksi työpäiväksi, jos koulu tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan turvallista paluuta opetukseen. Oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa opetuksesta epäämisen jälkeen.
Kirjallinen varoitus
Oppilaalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän rikkoo koulun sääntöjä. Opettaja ei voi antaa kirjallista varoitusta, vaan siitä päättää joko opetuksen järjestäjän monijäseninen toimielin tai rehtori, jos opetuksen järjestäjä on niin päättänyt.
Määräaikainen erottaminen
Jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan, oppilas voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi.
Opettaja tai rehtori ei voi erottaa määräaikaisesti. Erottamisesta päättää opetuksen järjestäjän monijäseninen toimielin.
Jos oppilas erotetaan, opetuksen järjestäjän täytyy tehdä oppilaalle opetussuunnitelma ja huolehtia opetuksesta niin, ettei oppilas jää jälkeen.
Muita toimenpiteitä
Kurinpitokeinojen lisäksi opettajilla on käytössä turvaamistoimenpiteitä, joiden on tarkoitus pitää koulu turvallisena. Lain mukaan opettajilla ja rehtorilla on oikeus muun muassa ottaa haltuunsa kielletty esine. Opettaja ja rehtori voi myös käyttää välttämättömiä voimakeinoja esimerkiksi tilanteessa, jossa oppilas ei suostu poistumaan luokasta kehotuksista huolimatta tai jos oppilas ei suostu antamaan pois esinettä, jolla voidaan vaarantaa turvallisuutta tai jota käytetään opetuksen häiritsemiseen.
Lähde: OAJ
Lain mukaan epäasialliseen käytökseen puututaan ensisijaisesti kasvatuskeskusteluilla. Sen jälkeen vaihtoehtoina ovat esimerkiksi jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja lopulta määräaikainen erottaminen.
Korvataanko jälki-istunnon valvomisesta?
Jälki-istunto on oppitunnin jälkityötä, jota ei ole määritelty missään.
(Eli jos tunnilla on rettelöity, se tilanne hoidetaan oppitunnin jälkeen oppitunnin jälkityönä.)
Koulun sisällä opettajakunta voi kollektiivisesti päättää, että jokainen valvoo vuorollaan jälki-istunnon ja hoitaa näin oman osuutensa yhteisestä vastuusta, mutta siitä ei makseta mitään, eli mitään tällaista sopimusta ei ole.
Työnantaja halutessaan voi maksaa jälki-istunnon valvomisesta tukiopetuspalkkion, jos ajatellaan, että tässä annetaan tukea käyttäytymiseen. Silloin jälki-istuntoon tietysti kuuluu kasvatuksellinen osuus, eli keskustelu ja asian puinti.
Mikäli huoltajat yms. ovat mukana tilanteessa, se on YS-aikaa. (Ja kannattaa kirjata kaikki YS-aika itselle ylös. Vuodessa 120 h max.)
Opettajakunnan kannattaa siis yhdessä miettiä, halutaanko näitä jälki-istuntoja järjestää ja kuka niitä valvoo. Yksi vaihtoehto tietysti on, että rehtori valvoo.
Rehtori on eri työajassa kuin opettajat, joten hän voi mahdollisesti valvoa oppilasta työhuoneessaan xtms.
Useissa kouluissahan on pääsääntöisesti siirryttykin kasvatuskeskusteluihin, jotka esim. apulaisrehtorit tai muut nimetyt henkilöt hoitavat, eikä varsinaisia jälki-istuntoja järjestetä.
Lain antaminakurinpitokeinoja ei ole kovin montaa. Siksi uusien rangaistusten sijaan kouuihin tarvitaan muun muassa pieniä ryhmäkokoja ja oppimisen tukea. Näillä keinoilla voitaisiin ennaltaehkäistä tilanteita, joissa opettaja joutuu turvautumaan kurinpitokeinoihin.