Opettajalla, jolla on oikeus vanhempainvapaaseen (Työsopimuslaki 4 luku 1 § ja Sairausvakuutuslaki 9 luku 5 §), on oikeus pitää 32 ensimmäistä arkipäivää siitä palkallisena, kun virka- ja työehtosopimuksen edellytykset täyttyvät.
Varsinaisen palkan saamisen edellytyksenä on, että
opettajan palvelussuhde on pitänyt olla voimassa vähintään kaksi kuukautta ennen aiotun vapaan alkamista
vapaata on haettu viimeistään kaksi kuukautta ennen aiotun vapaan alkua
työnantajalle on esitetty todistus lapsen syntymästä
vanhempainvapaan ensimmäiset 32 ap ovat palkallisia, kun ne on sijoitettu välittömästi raskausvapaan jälkeen ja pidetään yhdenjaksoisesti
Vanhempainvapaan ei kuitenkaan tarvitse olla 32 arkipäivän mittainen, vaan se voi jäädä myös lyhyemmäksi. Tällöin lyhyempikin vanhempainvapaa on palkallinen, kunhan se on välittömästi raskausvapaan jälkeen ja yhdenjaksoinen.
Työnantajan ei tarvitse hyväksyä 12 arkipäivää lyhyempiä vanhempainvapaita (TsL 4 luku 1 §).
Esim. Raskausvapaa 1.4.–20.5.2025, jonka jälkeen vanhempainvapaa 21.5.–4.6.2025 (12 arkipäivää). Opettaja palaa kesäkeskeytykselle 5.6.2025. Loput vanhempainvapaapäivät ovat palkattomia ja jäävät myöhemmin pidettäväksi.
Muulla kuin synnyttäneellä vanhemmalla on kuitenkin mahdollisuus pitää palkallinen vapaa kahdessa jaksossa: ensimmäinen jakso synnytyksen yhteydessä ja loput myöhemmin. Synnytyksen yhteydessä pidettävän jakson ei tarvitse olla välittömästi synnytyksen jälkeen, vaan palkallinen jakso voidaan aloittaa viimeistään kuukauden kuluessa synnytyksestä.
Jos tällainen jaksottaminen ei ole opettajalle järkevä, kannattaa harkita palkallisen vapaan pitämistä muuna ajankohtana kokonaisuudessaan 32 arkipäivän pituisena.