Opettajat innoissaan Rovaniemen budjetista
lähettänyt ROAY tiedottaja 15.12.2022 klo 13.38
OAJ tahtoo kiittää kaupungin päättäjiä. Me Rovaniemen opettajat pidämme erittäin myönteisenä kehityksenä kaupungin budjettipäätöstä, jolla lisättiin rahaa koulutukseen siten, että se kohdistuu kouluissa erittäin tärkeisiin asioihin. Valtuusto teki mielestämme järkeviä päätöksiä.
Oppikirjoille tuleva lisärahoitus on tarpeen. Kouluissa on vuosia eletty tarkan euron aikoja ja usein kierrätetyt oppikirjat alkavat olla aika kuluneita. Koululaisten huomiosta kilpailevat koulun lisäksi myös kännykän ja pleikkarin pelit, joten koulullakin saa olla vähän jotain kulunutta oppikirjaa parempaa annettavaa oppilaalle. Oppilaalle voi olla myös tärkeä oppikirja, jonka voi viedä kotiin.
Pidämme kiitoksen arvoisina myös päätöksiä, joilla kouluyhteisön hyvinvointia kehitetään. Sellaisia ovat budjetissa kiusaamisen ehkäisytyöhön varatut määrärahat ja henkilökunnan mahdollisuus työsuhdepolkupyörän hankintaan.
Myös se, että opettajat saavat työpuhelimet, on kiitoksen arvoinen asia. Opettajat ovat käyttäneet paljon Wilma-viestejä kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön tai soittaneet työpuheluita omista puhelimistaan vuosia. Siinä on tiettyjä riskejä, kuten pilapuhelujen riemut yläkoulun opettajilla.
Työpuhelinten käyttöönotto osoittaa ammattiyhdistyksemme mielestä opettajien ammatin arvostusta. On mukava, että koulun ja kodin väliseen yhteydenpitoon panostetaan tällä tavalla.
On hienoa, että kaikki puolueet ymmärtävät koulutuksen arvon. Hyvinvoivat ihmiset maksavat takaisin yhteiskunnalle laskua, jonka koulutusmenot aiheuttavat. Toivomme, että hyvä kehitys jatkuu, ja että kaupungissa suunnitteilla olevat kouluhankkeet etenevät niin, että koululaiset saavat työskennellä terveellisissä ja turvallisissa tiloissa.
Kirjoittaja on Rovaniemen opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja.
Puheenjohtajan blogi, helmikuu 2022
lähettänyt ROAY tiedottaja 21.2.2022 klo 14.29
Varma vuoden alun merkki Rovaniemen opetustoimessa ovat kevätlukukauden rekrytoinnit. Nehän taitavat olla parhaillaan menossa. Monet opettajat nyt varmasti jännittävät tuleeko kutsua työhaastatteluun tai miettii miten siellä käy.
Kaupungille kiitos siitä, että kaupunki on ottanyt rekrytoinneissa käyttöön nimettömän rekrytoinnin. Nyt siis käsittääkseni rekrytoijalle ei näy haasteteltavia valittaessa hakijoiden nimi, ikä tai sukupuoli. Tämä lisää varmasti tasa-arvoa ja siksi kannatamme sitä OAJ:ssa ehdottomasti. Hieno päätös kerta kaikkiaan.
Rekrytointeihin liittyy nyt uusi ongelma, kun on alkanut esiintyä työvoimapulaa. Työnantajat joutuvat nyt miettimään mistä saadaan päteviä ihmisiä. Rovaniemellä on huutava pula mm. pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista. Ja ylipäätään pohjoisen kunnat miettivät nyt vetovoima ja pitovoima asioita. Mistä saada päteviä hoitajia ja opettajia, tai psykologeja tässä tilanteessa? Tosi mielenkiintoinen ratkaisu on ollut tuoda Lappiin someinfluenssereita. Näin aikuisena sitä vähän tuhahtaa sellaiselle “hömpälle”, mutta kun seuraan 19-vuotiaan tyttäreni reaktioita tähän ilmiöön, niin voi tajuta että se joka keksi tämän somettajien tuomisen Lapin kyliin oli todella ovela.
Minulla on sitten kaksi neuvoa työnantajille tähän vetovoima ja pitovoima ongelmaan. Opettajia saa vedettyä ja pidettyä ihan ilmaiseksi kun on kaksi asiaa kunnossa. Työsuhteet ovat vakituisia ja opettajiin luotetaan.
Olen ihmetellyt aina miten työnantajilla täällä pohjoisessa on varaa pitää ihmisiä määräaikaisissa työsuhteissa? Sama se nyt meille buumereille on, mutta nuoret vastavalmistuneet perheellistyvät ihmiset ovat vielä avoimia kaikenlaisille mahdollisuuksille ja jos siihen tilanteeseen työnantaja tarjoaa määräaikaisuuden epävarmuudessa roikottamista, niin kyllä siinä muita vaihtoehtoja käydän läpi. No, aiemmin niitä muita vaihtoehtoja oli niukasti, mutta nyt niitä alkaa sitten työvoimapulan takia olla enemmän. Ensimmäinen ilmainen neuvo siis on: vakinaistakaa nyt mahdollisimman paljon määräaikaisia.
Toinen on sitten vähän näitä henkimaailman asioita, eli luottamus opettajiin. Suomessa tehtiin parhaat pisatulokset sillä, että opettajiin luotettiin, eli he olivat melko vapaita toteuttamaan itseään. Sitä käytiin oikein maailmalta ihmettelemässä. Työtavat ja oppimateriaalit saa toki vielä valita melko hyvin. Opettajan ammatti on mielekästä myös juuri siksi, että siinä saa kokeilla erilaisia tapoja opettaa. Nyt opettajainhuoneissa mutistaan tyytymättöminä tämän luottamuksen perään. Pieninä puroina opettajille tarjoillaan nyt sellaisia muutoksia työhön, joilla työaikaa sidotaan ja toimintatavoille asetetaan aina yhdessä sovittuja rajoituksia. Minä uskon sellaiseen holistiseen opettajuuteen, että me kyllä pystymme hoitamaan oman hommamme parhaiten kun saamme siihen mahdollisuuden. Luottamusta kannattaa vaalia, sillä se saattaisi lisätä työn imua, kun opettajan annetaan toteuttaa luovuuttaan.
Mitenkähän minulle käy tällä rekrytointikierroksella? Jännittää vieläkin, kun on niin paljon tosi hyviä hakijoita aina hakemassa töitä.
Ja äänestä valtuuston vaaleissa huhtikuussa. ROAYsta ehdolla ovat Sini Ollila, Katri Peurala, Jaakko Sarmola ja mie.
Ja myös ROAY on tekemässä jotain isoa työhyvinvoinnin eteen. Lisää tietoa tulee tipoittain, mutta jos kaikki menee hyvin, niin kesäkuussa eniten. Kannattaa seurata.
lähettänyt ROAY tiedottaja 11.1.2022 klo 15.46
Uusi vuosi alkoi, ja opettajat palasivat töihin Rovaniemellä varmasti mielessä paljon kysymyksiä koronatilanteesta.
ROAY:n hallitus kokoontui heti maanantaina 10. tammikuuta eli samana päivänä kuin lukuvuosi alkoi ja aloitti toimintansa suunnittelun tälle vuodelle. Keskustelimme myös koronatilanteesta. Mietimme Rovaniemen opettajien kantaa mahdollisiin etäopetusjärjestelyihin. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on tulkinnut opettajilta hänelle tulevia viestejä niin, että on päätynyt kannattamaan julkisesti etäopetukseen siirtymistä ja opettajien suojaamista rokotuksilla. Ymmärrämme Luukkaisen huolen myös täällä Rovaniemellä. Tietysti meidän tilanteemme on hieman eri kuin pääkaupunkiseudun opettajilla, koska koronatilanne ei ole aivan yhtä hallitsematon ainakaan tänään täällä Rovaniemellä, kuin mitä saamme uutisista kuulla pääkaupunkiseudusta.
ROAY ei vaadi etäkouluun siirtymistä, emmekä myöskään vastusta sitä jos etäkouluun mennään. Meillä on luja luottamus Rovaniemellä koronatoimista päättävien asiantuntijoiden kykyyn arvioida tilannetta. Luotamme myös koulutoimen johdon kykyyn arvioida koulujen koronaturvallisuustilannetta.
Se mitä me opettajat toivomme on yhteiset säännöt etätyölle. Toivomme, että Rovaniemen lukiot voisivat sopia yhteisistä käytännöistä korona-aikana työskentelyyn. Samoin toivomme yhteisiä sääntöjä perusopetukseen, varsinkin jos mennään etäopetukseen. Etäopetukselle pitää sopia yhteiset pelisäännöt.
Yksi huolenaihe ammattiyhdistyksellä on niin kutsutun hybridiopetuksen antaminen. Sillä tarkoitetaan käytäntöä, jossa opettaja opettaa oppilaita luokassa ja samalla pitää linjaa auki etäopetuksessa oleville opiskelijoille. Opettajien ei virallisesti vaaditakaan toteuttavan kahta eri tavoin suunniteltua opetusta kerralla. Meille korona-aikana tulleiden viestien mukaan tilanne koetaan kuitenkin kuormittavaksi. Kyse voi olla käytännössä siitä, että opettajat kiltisti tekevät oppilaiden hyväksi enemmän kuin virallisesti vaaditaan. Toivoisimme jäsentemme muistavan myös oman jaksamisensa.
Näinä päivinä julkisuudessa keskustellaan uusista testitavoista, joita perustellaan koulujen koronaturvallisuudella. ROAY muistuttaa, että opettaja tekee opettajan työtä koulussa. Opettaja ei ota koronatestiä oppilaalta, vaikka testi olisi helppo kotitesti. Testaamiseen kuuluu vastuu, jota opettajien ei tarvitse ottaa hoitaakseen.
lähettänyt ROAY tiedottaja 1.6.2021 klo 20.04
Hyvää alkavaa kesälomaa kaikille. Yleisen vitsin mukaan tietysti kesäloma on se syy jonka takia muka teemme tätä opettajan työtä. Kyllä tietysti kieltämättä pitkä vapaa kesällä on yksi niitä syitä, jonka takia opettajan ammatilla on vetoa. Opettajan ammatin vetovoimaisuuteen vaikuttavat toki muutkin asiat: esimerkiksi opettajan ammatin arvostus, jonka eteen OAJ:n kampanjassa on tänä keväänä puolileikillään sitouduttu somessa. Tietysti on hyvä jos opettajana saa työmarkkinoilla kilpailukykyistä palkkaa. Asioiden pitää olla kunnossa, ettei käy niin kuin Ruotsissa, jossa opettajaksi on ollut vaikea löytää ammatista kiinnostuneita.
Koko lukuvuosi meni koronarajoitusten merkeissä. Harmillisella tavalla opettajien tehtäväksi laitettiin jatkuvasti rajoitusten valvomista. Samoin osaa ammattikunnastamme ovat valitettavasti työllistäneet pandemian aikaan juuri ne sellaiset hybridiopetustoimet, joita nimenomaan ei pitänyt tulla. Onneksi Rovaniemellä tartunnat pysyivät kohtalaisesti aisoissa. En muuten usko, että tästä selvittiin helpolla, vaan koronalaskua maksetaan uupumisten hoitona, oppimisvajeen paikkaamisena ja ihan julkisen talouden velkana vielä pitkään.
Nyt meneillään olevissa kuntavaaleissa on taas paljon koulutuksen puolesta puhuvia ehdokkaita vaalikojuilla. Jäsentemme kannattaa käydä vilkaisemassa OAJ:n vaalikonetta, jossa on sellainen ominaisuus, että jos ehdokkaat ovat vastanneet oikein, he ovat saaneet “koulutusmyönteinen”-tunnustuksen palkinnoksi. Ideana on, että tätä vaalipuheissa luvattua koulutusmyönteisyyttä seurataan myös vaalien jälkeen. Kuinka koulutusmyönteisiä päättäjät ovat? Siihen voidaan sitten palata.
Myös paikallisesti voitte toimia: käykää kiertämässä siltojen lenkillä seppo.io-vaalileikki. Osallistua voi lataamalla puhelimellesi ilmaisen seppo.io-sovelluksen. Syötä siihen pin koodi FD53DC. Peliaika on 24.5. - 12.6.2021. Kierros alkaa Ystävyyden puistosta, hotelli Pohjanhovin läheisyydestä ja kiertää kahden sillan kautta kaupungin keskustassa. Matkalla rasteilla aukeaa kysymyksiä. Useimpiin on monivalintavastaus, mutta matkalla voit jättää myös vaikka videotervehdyksesi Rovaniemen opettajille. Palkinnot ovat hienot! Ja äänestäkää mitä vaan puoluetta tai henkilöä, joka on järkevä ja koulutusmyönteinen.
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistyksen toiminnassa on ollut ehkä tavanomaista vähemmän koulutuksia, mutta muuten toiminta on ollut melko normaalia. Jäsentapahtumien aika on sitten taas kun rajoituksia ei enää ole. No, juuri tänään taidettiin rajoitukset poistaa. Ainakin syksyllä olisi tarkoitus viettää isosti maailman opettajain päivää lokakuussa ja OAJ:n johto tulee taas käymään Rovaniemellä OAJ on the Road -kiertueella.
Edunvalvontapuolella tuntuu nyt tärkeimmältä mainita, että varsinkin erityisopettajien asiat ovat puhuttaneet paljon tänä keväänä yhdistyksemme aktiiveja. OAJ:n valtakunnallisessa toiminnassa taas järjestön hyvä taloudellinen tilanne johti rovaniemeläisvaltuutetun Jaakko Sarmolan aloitteesta jäsenmaksun laskemiseen.
Toivoisin mukaan ammattiyhdistyksen toimintaan tulevaisuudessa uusia innostuneita aktiiveja. Tule mukaan ammattiyhdistyksen toimintaa, varsinkin jos tunnet kiinnostusta opettajien ammattiasioita tai opettajien yhteisöllisyyttä kohtaan. Tarvitsemme myös ihan pian työsuojeluasioista innostuneita ihmisiä ehdokkaiksi työsuojeluvaaleihin. Tässä voisi olla myös hyvä tilaisuuus sinulle, joka olet kiinnostunut juuri näistä työhyvinvointi ja työterveyskysymyksistä ja haluat toimia niiden edistämisen hyväksi.
Teuvo Kokkonen
ROAY:n puheenjohtaja
Jaakko Sarmola: 12 vuotta myöhemmin
lähettänyt Teuvo Kokkonen 15.12.2019 klo 19.00 [ päivittänyt 14.2.2020 klo 15.58 ROAY tiedottaja ]
Syksyllä 2006, puolisen vuotta uuden Rovaniemen kaupungin syntymisen jälkeen, sain hoitaakseni ROAY:n puheenjohtajan tehtävät.
Pääsin aloittamaan lähes puhtaalta pöydältä ja yhdessä monien muiden aktiivisten kollegoiden kanssa sain olla luomassa uutta ammattiyhdistystoimintaa.
Välillä olin Lapin alueyhdistyksen puheenjohtajana, mutta parhaat muistot jäävät kuudesta kaudesta omassa yhdistyksessämme.
Kaikkiaan noin 12 puheenjohtajavuoteni aikana ROAY ja jäsenemme elivät monenlaisissa myllerryksissä. Yhdessä kuitenkin selvisimme mm. yt-neuvotteluista ja
muista työnantajan vaikeuksista varsin vähin vaurioin. Opettajien puolia pidettiin myös silloin, kun menossa olleista neuvotteluista ei oikeastaan voinut kertoa
kenellekään mitään.
Uskallan väittää, että näinä vuosina ROAY on totuttu näkemään asiallisena ja uskottavana edunvalvojana. Kun olemme tavanneet työnantajan edustajia – sekä
viranhaltijoita että luottamushenkilöitä –, meidän näkemyksiämme on haluttu kuunnella. Tavoitteemme ovat menestyneet hyvin sekä koulutuspoliittisissa että
sopimusedunvalvonnan asioissa. Erityisen merkittävänä pidän sitä työtä, jonka yhdistyksemme teki oman koulutuspoliittisen ohjelman luomisessa noin 10 vuotta sitten.
Sittemmin tuota ohjelmaa on päivitetty säännöllisesti, ja nyt se tunnetaan tavoiteohjelmanamme. Jälkiviisaana voi toki rehellisyyden nimissä sanoa, että näinä vuosina
oli myös sellaisia asioita, joihin olisi pitänyt tarttua nopeammin tai toisella tavalla.
Kiitän kaikkia teitä, joiden kanssa sain toimia yhdistyksemme puheenjohtajana: tämäkään tehtävä ei vieläkään voi olla yhden henkilön vetämä show.
Aktiivinen yhdistystoiminta tarvitsee useita ihmisiä tekemään yhdessä hyvää kaikille yhdistyksemme jäsenille: yhdessä olemme enemmän ja vain yhdessä olemme ROAY.
Vuodenvaihteessa on tullut aika luovuttaa vastuullinen tehtävä eteenpäin. Toivon, että uusi puheenjohtaja, Teuvo Kokkonen, saa minun laillani mahdollisuuden
muokata yhdistyksen toimintatapoja ja sisältöjä edelleen ajan hengessä. Toivotankin sekä yhdistykselle että Teuvolle menestyksekästä tulevaisuutta!
Jaakko Sarmola
puheenjohtaja 31.12.2019 asti
lähettänyt Teuvo Kokkonen 20.10.2019 klo 14.28
Tämän syksyn aikana OAJ:n jäsenillä oli tavallistakin parempi tilaisuus kertoa suorimmalla mahdollisella tavalla, miten yhteisen järjestömme toimintaa on tarpeen kehittää.
Eri puolilla maata järjestettiin mahdollisimman matalan kynnyksen jäseniltoja, joissa jokainen pystyi kertomaan OAJ:n edustajille, millaisia asioita tulevissa sopimusneuvotteluissa pitäisi tavoitella ja
mihin suuntaan järjestön omaa toimintaa tulisi kehittää.
Vaikka nämä jäsenillat ja OAJ on the road -kierros onkin tältä vuodelta pidetty, ei oman toiminnan kehittämisen pidä loppua tähän. Mielestäni meidän tulee jatkuvasti arvioida sitä,
teemmekö yhdessä oikeita asioita meidän kaikkien opettajien puolesta. Ensisijaisen tärkeää on pohtia sitä, käyttääkö yhteinen yhdistyksemme rahansa ja aktiivijäsentensä energian ja ajan oikeisiin tarkoituksiin.
Järjestämmekö sellaisia tilaisuuksia, joita jäsenet haluavat?Olemmeko mukana niissä pöydissä, joissa meidän kuuluu olla? Onko toiminnallamme opettajien työhön sellaisia vaikutuksia, joita tarvitsemme?
Eli lopulta: toimimmeko oikein? Ja vielä: näkyykö toimintamme jälki?
Sanotaan, että yhdistyksen toiminnassa on paljon rutiininomaista kuivakkuutta. Kuten kokouksia. Itse olen aina pitänyt kokouksia vain toiminnan suunnitteluna. Varsinainen työ tehdään muualla kuin kokouksissa.
Toki esimerkiksi vuosikokouksella on merkitystä, sillä siellä päätetään toimintasuunnitelmasta ja jäsenmaksusta.
Mutta jos (tai kun) kokoukset eivät kiinnosta, toivon kuitenkin, että kaikki me yhteisen yhdistyksemme jäsenet ideoimme toimintaamme yhdessä. Se voi tapahtua ihan vaikka opettajainhuoneen kahvipöydän äärellä. Yhteysopettajan kautta lähtevä idea, pienikin, voi synnyttää jotakin suurta.
Tärkeintä on, että myös ROAY toimii siten, että kaikki jäsenet kokevat toiminnan omakseen.
Jaakko Sarmola, puheenjohtaja
lähettänyt Teuvo Kokkonen 26.9.2019 klo 14.20 [ 26.9.2019 klo 14.21 päivitetty ]
Opettajan työ on tyypillinen asiantuntija-ammatti, jolle ominaista on se, että työn tekemisen aikaa ja paikkaa ei ole kauttaaltaan rajattu.
Osa työstä on aikaan ja paikkaan sidottua, kuten oppituntien pitäminen, mutta voimme tehdä osan työstämme missä ja milloin valitsemme.
Kun puhutaan opettajan työn resursseista, pitää tarkastella ainakin kahta asiaa: aikaa ja rahaa. Jos työlle annetaan aikaa ilman rahaa, pitää hälytyskellojen soida.
Jos työlle annetaan rahaa ilman aikaa, pitää hälytyskellojen soida uudelleen.
Opettajan työn sisältöjä määritellään mm. opetussuunnitelmassa, lainsäädännössä ja työnantajan ohjeissa. Näitä määräyksiä on luonnollisesti noudatettava.
Joskus kuitenkin liikutaan harmaalla alueella, kun opettajalle yritetään sysätä sellaisia tehtäviä, jotka oikeasti kuuluisivat muiden ammattilaisten hoidettaviksi.
Vaikka esimiehen antamia tehtäviä ei voikaan jättää tekemättä, voi niiden oikeutuksen perään silti kysellä.
Ainoa asiakirja, jossa säädetään opettajien tekemän työn korvauksista, on oma virka- ja työehtosopimuksemme. Siellä määrätään mm. opettajan pitämän yhden yksittäisen tunnin hinta. Muita kertatuntikorvauksia ei ole olemassa. Valitettavasti silloin tällöin käy ilmi, että opettajien työtä yritetään ostaa sopimukseen kirjattuja määräyksiä halvemmalla. Samoin joskus kuulee kerrottavan, että jotkut opettajat suostuvat korvauksiin, jotka eivät perustu sopimukseen. Näin ei tule toimia.
Kannustankin jokaista jäsentämme tietämään oman työnsä arvon. Samalla kun pidämme kiinni sopimuksesta, kunnioitamme omaa työtämme.
Jaakko Sarmola, puheenjohtaja
Etua valvotaan, vaikka se ei näkyisikään
lähettänyt Teuvo Kokkonen 25.8.2019 klo 18.36
Ilman ammattijärjestöjen toimintaa olisi opettajienkin työelämä luultavasti hyvinkin toisenlainen kuin se nyt on. Voi vain arvailla, millaista palkkaa meille maksettaisiin ja millä ehdoilla.
Yhtä hyvin voitaisiin ihmetellä työolosuhteita ja toimenkuvia. Eikä pidä unohtaa esimerkiksi OAJ:n vahvaa vaikutusta koulutuspolitiikkaan – vaikkapa opetussuunnitelmien perusteisiin.
Uskottava edunvalvonta on monelle aktiiviselle jäsenelle vähintään yhtä suuri kutsumus kuin opettajan työ sinänsä. Luottamustehtävät vaativat juuri niin paljon aikaa kuin niille on valmis antamaan.
Ammattijärjestötyö on aina inhimillistä toimintaa, minkä toivon muistettavaksi myös silloin, kun toimintaa arvostellaan.
Se, minkä moni jäsenistämme näkee valmiina toimintana, on usein vaatinut paljon näkymätöntä ponnistelua. On pitänyt ehkä viettää paljon aikaa puhelimessa tai henkilökohtaisissa tapaamisissa,
että työnantajan edustajien kanssa on päästy lopulta yksimielisyyteen. Tyypillistä on, että nämä keskustelut ja kohtaamiset ovat toisinaan luottamuksellisia. Julkiseen keskusteluun voidaan tuoda ehkä vain tieto siitä,
mitä lopulta päätettiin. Ei sitä, miten päätös syntyi ja millaisen vaikuttamistyön tuloksena.
Reilun kymmenen vuoden aikana olen oppinut järjestötehtävissä, että vaikeaa on tehdä oma toiminta näkyväksi. Joskus kun lopputulos on se, että mikään ei sittenkään muutu: ketään ei lomauteta tai sanota irti.
Oma toiminta pitäisi pystyä tuomaan julki silloinkin, kun surkeista vaihtoehdoista se vähiten huono toteutui. Tai pitäisi olla aina valmis ennakoimaan,
jos jostakin edunvalvonnalle tärkeästä asiasta lähtee leviämään puhtaasti väärää tietoa.
Ammattijärjestöjen saama kritiikki on useinkin aiheellista, ja jäsenillä on oikeus vaatia jäsenmaksuilleen parasta vastinetta. Kaiken kritiikin osalta toivon kuitenkin,
että se perustuu aina neutraaleihin faktoihin eikä valikoituihin käsityksiin. Sopimusedunvalvonnassa on myös aina muistettava se toinenkin osapuoli:
virka- ja työehtosopimukset kun ovat lopulta kompromisseja, joissa huomioidaan sekä työntekijöiden että työnantajien tarpeet.
Ammattijärjestöjen pitää aina olla puolustamassa jäsenten etua. Vaikka kaikki tuosta työstä ei näkyisikään, kannattaa luottaa siihen, että työtä tehdään päivittäin.
Sekä Helsingissä että täällä Rovaniemellä. Ja jos jokin menee pieleen, siitä kannattaa kertoa heti ja henkilökohtaisesti.
Jaakko Sarmola, puheenjohtaja
lähettänyt Teuvo Kokkonen 2.8.2019 klo 12.37
Uusi lukuvuosi on taas käsillä. Valitettavasti se alkaa useimpien jäseniemme osalta ennenkokemattomissa tunnelmissa, kun kaupungin taloudelliset vaikeudet heijastuvat koulujen arkeen uusilla tavoilla.
Etenkin kesällä tullut ilmoitus yt-neuvotteluiden aloittamisesta on ollut omiaan herättämään aiheutettua huolta myös meidän keskuudessamme.
Yhdistyksemme edustajat tekevät kaiken voitavansa, jotta me opettajat voimme keskittyä rauhassa omaan työhömme. Alkavan lukuvuoden keskeisiä teemoja ovat opettajien hyvinvointi ja jaksaminen, opettajien töiden turvaaminen ja laadukkaan opetuksen varmistaminen talousvaikeuksista huolimatta.
Yt-neuvotteluiden etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti sekä täällä että yhdistyksemme FB-sivulla. Myllertävästä lukuvuoden avauksesta huolimatta toivotan jäsenillemme hyvää uutta lukuvuotta, työn iloa ja ammattiylpeyttä!
Jaakko Sarmola, puheenjohtaja
Virkavapauksiin ei vieläkään selkeää linjaa...
lähettänyt Teuvo Kokkonen 3.6.2019 klo 17.23
Olen yhdessä pääluottamusmiehen kanssa keskustellut sekä palvelualuepäällikkö Kai Väistön että henkilöstöjohtaja Antti Määtän kanssa siitä, että harkinnanvaraisissa virkavapauksissa kaikkia kaupungin työntekijöitä tulee kohdella yhdenvertaisesti. Toisin sanoen harkinnan tulisi olla kaikille sama.
Valitettavasti keskustelut eivät ole johtaneet OAJ:n jäsenten kannalta tyydyttävään tulokseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toisen työnantajan palvelukseen vakituisesti siirtyvien tulee varautua siihen, että virkavapautta ei myönnetä lainkaan.
Virkavapautta kannattaa kuitenkin hakea. Jos sitä ei myönnetä, ja jäsenemme haluaa riitauttaa myöntämättäjättämispäätöksen, kannattaa olla yhteydessä luottamusmiehiin. Sitten katsotaan, mitä voidaan tehdä.
Jaakko Sarmola, puheenjohtaja