31.10.2023
Miksi opettajat vastustavat leikkauksia?
Rovaniemen opetustoimesta etsitään miljoonaleikkauksia. Leikkaukset kohdistuvat lapsiin. On ymmärrettävää, että kaupungin taloudessa etsitään nyt sopivaa menojen määrää, kun sotepalvelut siirtyivät hyvinvointialueen järjestettäväksi. Olisi mukava tukea kaupunkia sen suunnitelmissa kehittää kouluja. Nyt leikkausten vuoksi me opettajat haluamme kuitenkin ilmaista huolemme muutamista leikkausten kohteista, joissa säästäminen tuntuu kohtuuttomalta.
Säästökohteiksi ehdotetaan jakotunteja. Näillä tarkoitetaan oppitunteja, joissa suuria ryhmiä on jaettu pienemmiksi paljon harjoittelua vaativissa aineissa, kuten äidinkielessä, kielissä ja matematiikassa. Aiemmin niitä on ollut myös biologian tunneilla. Jakotunnit voidaan toteuttaa niin, että luokka jaetaan kahtia ja he opiskelevat eri aikaan. Yläkoulussa saatetaan kaksi ryhmää jakaa kolmeksi ja työskennellä samaan aikaan. Tuntien jakaminen mahdollistaa sen, että oppilaat saavat harjoitella rauhassa ja opettajalla on paremmat mahdollisuudet kiinnittää huomiota oppilaan tekemiseen. Se ei ole niin helppoa isossa ryhmässä. Jakotuntien vähentäminen johtaa tilanteeseen, jossa oppimisen ongelmia joudutaan paikkaamaan kalliimmalla oppimisen tuella.
Toivomme myös, ettei säästöjä kohdistettaisi sijaiskuluihin. Sijaisten puuttuminen koulusta johtaa tilanteeseen, jossa opettaja käy antamassa tehtävät luokassa ja poistuu sitten toiseen luokkaan opettamaan ja ehkä kulkee katsomassa toisessa luokassa. Näin ollaan tilanteessa, jossa välillä luokassa ei ole aikuista paikalla.
Leikkauksia esitetään myös erityisopettajien määrään ja koulunkäynninohjaajien määrään. Kun oppilaalla on koulunkäynnissä erilaisia vaikeuksia, sovitaan oppimisen tuesta. Joskus oppilaalle voi tulla oikeus saada erityisopetusta, jota on kelpoinen antamaan siihen koulutuksen saanut erityisopettaja tai erityisluokanopettaja. He ovat ammattiryhmä, joita ei muutenkaan ole liikaa kouluissa. Nyt esitetyt leikkaukset vaikeuttavat oppilaiden mahdollisuutta saada tarvitsemaansa tukea.
Myös oppimateriaaleihin ehdotetaan säästöjä. Viime vuoden budjetissa oppimateriaalien määrärahoja lisättiin ja nyt ollaan taas vähentämässä. Rovaniemen kouluissa oppimateriaalitilanne vaihtelee paljon kouluittain. Osalla kouluista ei ole lukukirjojakaan kaikissa aineissa, toisilla taas on lukukirjat, mutta on säästetty toisista asioista. Vuosia vanhoja kuluneita lukukirjoja käytetään paljon. Täytettäviä työkirjoja on harvoin. Rehtorit huomauttelevat opettajia kopiokustannuksista. Tehtäviä pitäisi laittaa verkkoon, mutta chromebook -laitteita on noin yksi kolmea tai neljää oppilasta kohti.
Samalla koulu kilpailee oppilaiden huomiosta. Pelit ja lyhyet videot kiinnostavat paljon. Olisiko kohtuullista, että koululla olisi välineet kunnossa?
Myös lukion tuntikehyksestä säästäminen on harmillista. Lukiot Rovaniemellä toimivat erittäin tehokkaasti. Pakollisilla kursseilla on paljon opiskelijoita. Lukioilta ollaan nyt leikkaamassa kahden opettajan työn verran tuntikehystä. Ajatus on varmaankin kohdistaa leikkaus valinnaisiin kursseihin. Lukiolaisten tulee kuitenkin suorittaa samat ylioppilaskokeet, kuin opiskelijat, joiden kouluissa tarjotaan laajempaa kurssivalikoimaa. Nykyään korkeakouluvalinnat tehdää aiempaa useammin ylioppilastodistuksen perusteella.
Leikkausten oudoin kohde on pieni rahallisesti, mutta merkittävä lasten kannalta. Lakkautettavaksi esitetään lasten päiväkotimuskaria. Euromääräisesti pienin säästökohde tavoittaa viikoittain monia lapsia päivähoidon piirissä. Päiväkotimuskari edesauttaa lasten monien myöhemmin koulussa tarvittavien valmiuksien kehittymistä. Se on tukenut maahanmuuttaja ja syrjäytymisvaarassa olevia perheitä.
Rovaniemen kaupunki on kaupunkistrategiassaan linjannut, että se seuraa erityisesti haavoittuvassa olevien kaupunkilaisten palveluntarvetta. Näitä ryhmiä ovat mm. lapset, ikäihmiset, pienituloiset, maahanmuuttajat, yksinhuoltajat ja pitkäaikaistyöttömät. Nyt esitetyillä leikkauksilla on vaikutusta esimerkiksi lapsiin, joiden vanhemmat kuuluvat näihin ryhmiin ja muihinkin.
Teuvo Kokkonen
Kirjoittaja on Rovaniemen opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja
https://www.lapinkansa.fi/uskomattomia-koulu-uutisia/5974002
Teuvo Kokkonen
21.10.2023 05:00
Tuntui uskomattomalta lukea uutinen (LK 19.10.) Rovaniemen koulutuspalveluiden budjetin leikkauksista. Kouluissa toimitaan kekseliäästi niukoilla resursseilla ja venytään monessa tilanteessa. Tästä tehokkaasta myllystäkö on mahdollista vielä ottaa miljoonia pois?
Me Rovaniemen opettajat pidämme ehdotettuja leikkauksia hölmöläisten hommana. Emme usko, että ottamalla pois oppikirjoista, tuntikehyksestä ja erityisopetuksen resursseista saavuttaisiin enempää tehokkuutta, vaan päinvastoin aletaan ylikuormituksella heikentämään tehokkuutta.
Leikkaus ehdotuksessa näkyy monia ristiriitaisia asioita. Miten vaikkapa oppimateriaaleista säästäminen vaikuttaa? Kun ei ole kunnon oppimateriaaleja, kohta tarvitaan enemmän erityisopetusta.
Tai kun opettajat hoitavat työkaverin poissa ollessa toisen luokkaa oman opetuksen ohella eli "otona” kuvitellaanko, että tästä koituva eettinen stressi on jotenkin hyväksi opettajien työssä jaksamiselle ja sitten aiheuttaa säästöjä sairauspoissaolokustannuksissa?
Koulutuksen laatua on hankala pitää yllä kuntatalouden niukkuuden vuoksi. Tässä tilanteessa toivomme kuntapäättäjien miettivän sivistyksen merkitystä lasten tulevaisuudelle ja koulutuksen merkitystä talouskasvun pohjana.
Kirjoittaja on Rovaniemen opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja.
Lokakuu 2023
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistyksen arviot leikkausten vaikutuksista.
ROAY on ammattiyhdistys, joka edustaa Rovaniemellä yleissivistävän koulutuksen opettajia. ROAY on opettajien ammattijärjestö OAJ:n jäsenyhdistys.
1. Leikkausten vaikutuksista lyhyesti
Suunnitellut leikkaukset kohdistuvat lapsiin.
ROAY ei vastusta kaikkia säästökohteita, mutta haluamme tuoda esille huolen muutamista kipukohdista. Niitä ovat leikkaukset sijaisista, lukion kursseista, oppimateriaaleista, erityisopettajista ja koulunkäyntiavustajista.
Koulut toimivat jo niukoilla resursseilla. Jakotunteja on aiempaa vähemmän. Oppimateriaaleja kierrätetään ja etsitään opetukseen edullisia ratkaisuja. Uudet leikkaukset heikentävät lasten ja nuorten asemaa.
2. Leikkausten vaikutuksista eri kohteissa.
Tässä muutamia ROAY:n hallituksen ajatuksia ehdotetuista leikkauksista.
Tuntikehyksen säätö (jakotuntien vähentäminen) (-312t)
Jakotunteja käytetään kouluissa pienentämään ryhmäkokoja paljon harjoittelua vaativissa aineissa, kuten äidinkielessä ja matemaattisissa aineissa. Luokka voidaan jakaa kahtia ryhmiin, jotka ovat eri aikaan saman opettajan opetuksessa tai yläkoulussa jaetaan kaksi luokkaa usein kolmeksi ryhmäksi harjoittelemaan samaan aikaan eri opettajien opetuksessa. Tämä mahdollistaa sen, että opettajalla on paremmat mahdollisuudet kiinnittää huomiota yksittäisen oppilaan osaamiseen. Leikkaaminen jakotunneista voi lisätä oppimisen tuen tarvetta. Jakotuntien vähentäminen on pois oppilaan yksilöllisten tarpeiden huomioimisesta.
Jakotunteja on jo vähennetty aiemmin. Yläkoulussa ei ole jakotunteja enää biologian tunneilla.
Lukiokurssien karsiminen (40 kurssia, 2 htv) (-150t)
Lukioissa on jo nyt hyvin suuret ryhmäkoot peruskursseilla. Tilat eivät riitä suurille ryhmille. Lukion opettajilla ei ole mahdollista tuntea keskimäärin oppilaitaan. Lukion opetussuunnitelma edellyttää yksilöllisiä oppimispolkuja ja yksilöllisyyden huomioimista. Tämä ei opettajien mielestä ole nykyäänkään Rovaniemen lukioissa mahdollista. Leikkaus tulee kohdistumaan todennäköisesti koulukohtaisiin valinnaisiin kursseihin. Opiskelijoiden asema heikkenee, kun syventäviä leikataan: yo-kokeissa nämä ovat ratkaisevassa asemassa - rovaniemeläiset tekevät samat kokeet kuin muuallakin Suomessa, mutta vähemmällä valtakunnallisten kurssin tarjonnalla. Monissa kunnissa on vielä paikallisia erikoiskursseja, meillä nämä alkaa olla jo aika vähissä.
Yo-kokeiden tuloksen merkitys on monille ratkaiseva korkeakouluihin pyrittäessä. Nykyään pääsykokeita on vähennetty korkeakouluissa, joten se millaisen osaamisen lukiolaiset saavuttavat lukioaikana on erittäin tärkeää.
Sijaiskulut KOPA (-150t)
Taas nyt loppuvuodesta Rovaniemen kouluilla on ohje vähentää sijaisten käyttöä. ROAY:n havaintojen mukaan kehotusta noudatetaan eri kouluilla eri tavoin.
Jos poissaolevalle opettajalle ei palkata sijaista, luokkaa opettaa toinen opettaja oman luokkansa ohella. Tämän voi tehdä niin, että opettaa käy toisessa luokassa antamassa ohjeet ja menee sitten toiseen luokkaan ja käy välillä katsomassa toisessa luokassa. Opettaja ei siis ole koko ajan paikalla. Opettajalla on kuitenkin vastuu oppilaiden turvallisuudesta
Sijaiskuluista säästäminen aiheuttaa ongelmia oppilaiden oikeudelle saada opetussuunnitelman mukaista opetusta. Se aiheuttaa ongelmia turvallisuudelle. Kiusaamiselle avautuu mahdollisuuksia. Valvomattomissa luokissa on levottomuutta.
Sijaiskulujen vähentäminen ‘otoilulla’ kuormittaa huomattavasti paikalla olevia opettajia ja aiheuttaa stressiä, mikä lisää sairauspoissaoloja.
Yhdessä erityisopettajien vähentämisen kanssa sijaiskulujen vähentäminen johtaa todennäköisesti ongelmien kasautumiseen kouluissa.
Myös lukiossa on tarvetta sijaisille. Lukiolaisten edellytetään usein opiskelevan asiat verkkoympäristössä, jos opettaja on poissa. Tähän lukioikäisillä on melko vaihtelevat valmiudet.
Aineista, tarvikkeista ja tavaroista pois (-150t)
Viime vuonna rahoitusta lisättiin oppikirjoihin. Se olikin hyvä asia, koska määrärahat olivat pitkän aikaa olleet hyvin niukat ja koulutarvikkeet ja oppikirjat alkoivat olla kuluneita. Kirja tilanne helpottui jonkin verran. Kouluilla kierrätetään monta vuotta käytettyjä kirjoja. Täytettäviä työkirjoja on harvoin.
Tarvikkeet ovat tehokkaassa käytössä nykyäänkin. Kouluilla suositaan verkkotehtäviä, ettei tulostettavia papereita olisi niin paljon. Tarvikkeisiin käytetään jo nyt aika niukasti rahaa. Budjetti esimerksi Ounasvaaran koululla äidinkielen opettaja voi käyttää 20 - 30 snt/ oppilas. Sillä opettaja saa sinitarraa, paketin tusseja ja vähän kartonkia.
Lukioissa opiskelijat saavat nykyään kirjat käsikirjastosta, jonka järjestely on lisännyt opettajien tekemää työtä.
Hyvät tarvikkeet olisivat varmasti oppilaiden koulumotivaatioon vaikuttava tekijä. Koulu kilpailee oppilaiden huomiosta älylaitteiden ja pelien kanssa. Pleikkari vitosta ja älypuhelinta vastaan koulu kamppailee chromebookeilla ja kuluneilla oppikirjoilla.
Erityisopettajien vähennys 4kpl/puoli vuotta (-112t)
Erityisopettajien määrän vähennys vaikuttaa oppilaiden mahdollisuuksiin saada tarvitsemaansa tukea. Se voi vaikuttaa mahdollisuuksiin havaita oppilaiden tuen tarvetta, jos ei ole resurssia tutkia oppilaan tilannetta. Leikkaus voi hankaloittaa myös osa-aikaisen erityisopetuksen järjestämistä.
Opetushallitus tarkensi alkuvuodesta ohjeitaan erityisopetuksen järjestelyistä. Oppilaalla voi olla oikeus tukeen, josta on sovittu tuen päätöstä tehtäessä. Uudet ohjeet painottivat nyt sitä, kuka on pätevä opettaja antamaan osa-aikaista ja kokoaikaista erityisopetusta. Näihin tarvitaan päteviä erityisopettajia.
Myös lukioon on tarvetta lisäresursseille erityisopetuksessa.
Koulunkäynnin ohjaajien vähennys 5kpl puoli vuotta (-81t)
Koulunkäynnin ohjaajien vähennys vaikuttaa niin, ettei oppimisen tukea, josta on sovittu, voida aina toteuttaa. Kouluilla ei ole kaikille tukea tarvitseville esimerkiksi pienryhmiä ja tukea tarvitsevia oppilaita on suurissa luokissa. Tukea tarvitsevilla oppilailla voi olla ongelmia esimerkiksi toiminnan ohjauksessa tai heillä voi olla erilaisia oppimisvaikeuksia tai jotain esteitä koulunkäynti mahdollisuuksiin liittyen. Näitä varten tarvitaan lisää aikuisia oppilaita auttamaan oppilaita. Ohjaajien vähennys lisää kouluyhteisön kaikkien jäsenten stressiä.
3. Leikkaukset vähentävät koulun tehokkuutta.
Kouluissa tehdään töitä niukoilla resursseilla. Ryhmäkoot ovat suuria. Onneksi meillä on kaupungissa paljon lapsia ja nuoria.
Nykyajan oppilailla on paljon oppimisen tuen tarvetta. Nepsy oireet ovat lisääntyneet. Nuorison mielenterveysongelmista tällä hetkellä trendinä on lisääntyvä ahdistus, joka aiheuttaa useille oppilaille paljon poissaoloja.
Tuen tarve on niin valtava, että siihen eivät oikein mitkään resurssit riitä. OAJ ei siksi kannatakaan nyky järjestelmää, johon kuuluu kolmiportaisen tuen malli, vaan esittää uudistusta, jossa eri tuen portaista luovuttaisiin ja tukea annettaisiin aina oppilaan tarpeen mukaan. Siitä me emme voi täällä Rovaniemellä tietenkään päättää.
Mielestämme tuen tarvetta vähennettäisiin parhaiten sillä, että koulutuksen pohja on kunnossa. Kohtuulliset ryhmäkoot antaisivat työrauhan ja opettajille mahdollisuuden huomioida oppilaat paremmin yksilöllisine tarpeineen. Koulut tarvitsevat myös kohtuulliset määrät oppimateriaaleja ja koulutarvikkeita.
Ehdotetut leikkaukset toimivat säästöä vastaan. Jakotuntien poisto ja lukion tuntikehyksen leikkaukset lisäävät ryhmäkokoja. Erityisopettajien ja koulunkäynninohjaajien vähennys vaikuttaa niin, ettei tarvittavaa tukea ole aina mahdollista antaa. Tämä johtaa yksittäisten oppilaiden tippumiseen kelkasta. Leikkaukset lisäävät myös stressiä, joka voi näkyä sairauspoissaoloina.
Konsultatiivisen sairaalaopetuksen kehittäminen -hanke
lähettänyt ROAY tiedottaja 5.5.2021 klo 13.00
ROAY kehottaa jäseniään tarkkaan harkintaan, jos he hakevat hanketyöntekijäksi konsultatiivisen sairaalaopetuksen kehittäminen -hankkeeseen.
Huomion arvioisia asioita hakukuulutuksessa ovat mm. nämä:
Hakukuulutuksessa edellytetään kokemusta erityisopetuksesta, ei opettajankoulutusta.
Tehtävässä noudatettava sopimus on KVTES, ei OVTES. Tämä tarkoittaa mm. erilaisia vapaa- ja lomakäytänteitä kuin opettajilla.
Tehtävästä maksettava palkka on 3300 e/kk. Tätä kannattaa verrata esimerkiksi omaan huhtikuun palkkaan.
Lisäksi on syytä huomata, että
KT Kuntatyönantajat ja JUKO/OAJ ovat sopineet, että sairaalakoulujen konsultatiivisen erityisopettajan palkkaus- ja työaikamääräyksinä voidaan soveltaa vuosityöaikaan otetun lukion erityisopettajan viranhaltijan palvelussuhteen ehtoja soveltuvin osin. (Lukion erityisopettajan palkka on noin 3900 e/kk)
Sairaalakoulun konsultatiivisella erityisopettajalla tarkoitetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella palkattua opettajaa (Valtion erityisavustus sairaalaopettajien palkkaamiseen konsultatiivisen sairaalaopetuksen lisäämiseksi vuosille 2021-2022).
Rovaniemen kaupunki on siis valinnut eri linjan, kun se ei ole palkkaamassa konsultatiivisia erityisopettajia vaan hanketyöntekijöitä. Näin siitä huolimatta, että valtion erityisavustus on tarkoitettu opettajien palkkaamiseen.
Lausunto lukion opetussuunnitelmista
lähettänyt ROAY tiedottaja 24.4.2021 klo 18.32
Tämä lausunto on annettu pyynnöstä Rovaniemen lukioiden opetussuunnitelmakoordinaattori Marjo Ahopellolle 21.4.2021.
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys ry kiittää saamastaan mahdollisuudesta antaa lausuntonsa Rovaniemen lukioiden opetussuunnitelmista. Toteamme erikseen, että emme ota kantaa yksittäisten oppiaineiden ops-kirjauksiin.
Pidämme lukioiden paikallisia opetussuunnitelmia hyvin kirjoitettuina. Ne antavat opettajille mahdollisuuden antaa laadukasta opetusta heidän oman pedagogisen vapautensa rajoissa. Opetussuunnitelmat eivät saa kunnianhimoisista tavoitteistaan huolimatta kuormittaa opettajia sen enempää kuin aiemmatkaan opetussuunnitelmat.
Opiskelijan ohjausta ja tukemista koskeva luku on kirjoitettu mielekkäästi. Opiskelijan oppimisen ja osaamisen arviointia koskevan luvun sisältö on perusteltu, ja sama koskee oppimistavoitteita ja opetuksen keskeisiä sisältöjä.
Samalla kun voimme todeta paikallisen opetussuunnitelman kirjoittamisen onnistuneen varsin hyvin, haluamme korostaa sen käyttöönottamisen ja noudattamisen huolellisuutta. Opettajille on annettava aikaa ja koulutusta opetussuunnitelmien tarkoituksenmukaiseen käyttöönottoon ja noudattamiseen. Molemmissa lukioissa opetussuunnitelmia tulee toteuttaa samoilla tavoilla.
Keskeisenä sisältönä toteamme, että opetussuunnitelmien onnistunut noudattaminen on niin tärkeää, että opettajien tulee jaksaa antaa niiden mukaista opetusta. Hyvä opetussuunnitelma ja työssään jaksavat opettajat varmistavat laadukkaan opetuksen.
lähettänyt Teuvo Kokkonen 24.10.2019 klo 12.44
Vuosikokouksen julkilausuma 23.10.2019
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys ilmaisee vakavan huolestumisensa kouluissa tapahtuvista erilaisista uhka- ja vaaratilanteista, joihin liittyy oppilaiden toisiinsa ja henkilökuntaan kohdistama väkivalta.
Väkivalta on ilmentynyt mm. siten, että hermonsa menettäneet oppilaat ovat alkaneet lyödä, potkia tai purra muita tai repiä muiden hiuksia. Väkivaltaa on voinut tapahtua, vaikka toimintoja ja tilanteita olisi ennakoitu esimerkiksi siten, että aikuinen olisi pitänyt mahdollisesti väkivaltaisesti käyttäytyvää lasta ennakoidusti kädestä kiinni tai lapsi olisi ollut aikuisen sylissä. Vaikka aikuiset tekevät työtä parhaansa mukaan, tilanteita ei ole voitu aina estää.
Väkivallan kohteena oleminen ja väkivallan uhan alaisena työskentely kuormittavat henkisesti ja vaikuttavat merkittävästi työssä jaksamiseen. Henkilökunta joutuu olemaan jatkuvassa hälytystilassa, jotta voidaan varmistaa turvallinen ja sujuva arki.
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys katsoo, että koulunkäynti täytyy voida järjestää niin, että henkilökunnalla on aikaa jokaisen oppilaan kohtaamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilökunnalla pitää olla riittävästi koulutusta ja aikaa ehkäistä väkivaltatilanteiden synty ennakolta. Heille pitää myös turvata valmiudet toimia oikein väkivaltatilanteissa.
Konfliktien ehkäisemiseksi kouluilla täytyy olla tarpeeksi resursseja riittävän pienien ryhmien muodostamiseen, jotta haasteita kohtaava oppilas saa tukea nopeasti. Vakavan vaaran riskiä pienentää mahdollinen pienempään ryhmään siirtyminen ja koulunkäynninohjaajan kokoaikaisen resurssin suuntaaminen haastaville oppilaille. Samoin erityisopettajia ja erityisopetuksen pienryhmiä tarvitaan lisää.
Lausunto perusopetuksen tuntijaon muuttamisesta
lähettänyt Teuvo Kokkonen 14.11.2018 klo 17.22
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys kiittää perusopetuksen tuntijaon muuttamista koskevaan esitykseen liittyvästä lausuntopyynnöstä. Lausumme kohteliaimmin seuraavaa.
Perusopetuksen tuntijaon muuttaminen vaikuttaisi oppimistuloksiin ja opiskelumotivaatioon. Erityisesti olemme huolestuneita taito- ja taideaineiden ja vieraiden kielten tilanteesta. Näissä aineissa opetusta annetaan jo nyt niin vähän, että varsinaisen uuden oppimisen sijaan kyse on pikemminkin osaamisen ylläpitämisestä. Rovaniemellä tarvitaan tulevaisuudessakin monipuolisesti kielitaitoisia ihmisiä. Samoin tarvitaan taito- ja taideaineiden osaajia.
Esityksen mukaan perusopetuksen tuntijaosta vähennettäisiin ruotsin kielen opetusta 9. vuosiluokalla. Yhdistyksemme ei kannata tätä muutosta, sillä se heikentäisi merkittävästi kielitaitoa. Emme pidä realistisena sitä, että ruotsin kieltä voitaisiin tosiasiallisesti integroida valinnaisaineisiin. Vaikka viranhaltijoiden tuleekin hallita molemmat kansalliskielet, ei heiltä voida odottaa niin hyvää kielitaidon hallintaa, että oppilaiden ruotsin kielen oppiminen syvenisi. Jos oppilaat eivät ole saaneet kelpoisen opettajan antamaan ruotsin kielen opetusta riittävästi, ei heiltä voi edellyttää valinnaisten aineiden opiskelua ruotsiksi.
Käsityön oppitunneilla ohjeita ja opastusta tarvitaan etenkin alaluokilla paljon, emmekä pidä pedagogisesti toimivana käsityön integroimista muihin oppiaineisiin. Samoin suhtaudumme epäillen siihen, että matematiikan opiskelu 4. luokalla olisi liikuntapainotteista. Matematiikan opetuksessakin tulee voida keskittyä varsinaiseen asiaan, ja erilaisten oppijoiden tarpeisiin tulee vastata monin eri tavoin.
Jos tuntijakoa muutetaan, tulee paikallinen opetussuunnitelma kirjoittaa uudelleen: opetussuunnitelman nykyisiä tavoitteita ei voi saavuttaa nykyistä vähemmällä opetuksella. Samalla toteamme, että perusopetuksen tuntimäärää kasvatetaan valtakunnallisesti vuonna 2020, jolloin vuosiviikkotuntimäärä on minimissään 224.
Rovaniemellä 9.11.2018
ROVANIEMEN OPETTAJIEN AMMATTIYHDISTYS RY
lähettänyt Teuvo Kokkonen 9.10.2018 klo 9.40 [ 9.10.2018 klo 9.40 päivitetty ]
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys pitää Rovaniemen kaupungin suunnitelmia vuoden 2019 talousarvioesitykseen kirjatuista koulupalveluiden leikkauksista kohtuuttomina. Jos kaikki esitetyt toimenpiteet toteutetaan, heikentävät ne merkittävästi koulutuksen laatua. Eniten leikkauksista kärsivät oppilaat.
Perusopetuksen tuntijaon muuttaminen vaikuttaisi oppimistuloksiin ja opiskelumotivaatioon. Erityisesti olemme huolestuneita taito- ja taideaineiden ja vieraiden kielten tilanteesta. Näissä aineissa opetusta annetaan jo nyt niin vähän, että varsinaisen uuden oppimisen sijaan kyse on pikemminkin osaamisen ylläpitämisestä. Rovaniemellä tarvitaan tulevaisuudessakin monipuolisesti kielitaitoisia ihmisiä. Samoin tarvitaan taito- ja taideaineiden osaajia. Jos tuntijakoon kuitenkin pitää kajota, on aloitettava sieltä, missä tunteja on eniten suhteessa valtakunnalliseen minimiin. Samalla tulee muistaa, että tuntijaon muuttamisen myötä paikallinen opetussuunnitelma pitää kirjoittaa uudelleen: opetussuunnitelman nykyisiä tavoitteita ei voi saavuttaa nykyistä vähemmällä opetuksella.
Ryhmäkoon kasvattaminen vaikuttaisi oppimistuloksiin, opetuksen laatuun ja turvallisuuteen. Jos Rovaniemen kaupunki muuttaa omia periaatteitaan ryhmäkokojen kasvattamiseksi, heikentää se samalla edellytyksiä antaa opetussuunnitelman mukaista opetusta. Samalla vaarannetaan oppilaan tosiasialliset mahdollisuudet saada tehostettua tai erityistä tukea. Vastaavasti lahjakkaiden tukeminen vaikeutuu. Ryhmäkoon kasvattaminen heikentää myös opettajien mahdollisuutta havaita erilaiset uhka- ja vaaratilanteet, joten koulujen turvallisuustilanne heikentyy.
Lomauttaminen ei tuota säästöjä vaan sekoittaa koulujen toiminnan. Jokaisessa koulussa tulee olla jokaisena päivänä toiminnasta vastaava rehtori tai hänen sijaisensa. Rehtorien lomauttaminen ei siis säästäisi palkkarahoja, ja ainoastaan rehtorit joutuisivat sijaiskärsijöiksi.
Kaikista koulunkäynninohjaajista ei voida luopua. Vaikka ohjaaja ei korvaa opettajaa, tarvitaan ohjaajia mm. erityisen tuen tarvitsijoiden ohjaamisessa.
Henkilöstön poissaolojen vähentäminen on arvokas tavoite. Kun tavoitteena on vähentää henkilöstön poissaoloja mm. tukemalla esimiestoimintaa, ei esimiesten lomauttamista voida pitää oikeana toimenpiteenä. Henkilöstön poissaoloja voidaan vähentää mm. vähentämällä työn kuormittavuutta. Työn kuormittavuuden vähentämisen edellytyksinä ovat oikein mitoitettu työn määrä, riittävän pienet ryhmäkoot sekä turvallinen ja terveellinen työpaikka.
Lukiokurssien vähentäminen vaikeuttaisi opetussuunnitelman toteuttamista. Kolmen viime vuoden aikana lukiokoulutuksesta on vähennetty 130 kurssia. Lukioiden suuret ryhmäkoot ja kurssien vähentäminen vaikeuttavat ja tekevät osittain mahdottomaksi nykyisen opetussuunnitelman toteuttamisen. Paikallisten syventävien ja kertauskurssien poistaminen heikentää ylioppilaskoemenestystä.
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys ei hyväksy suunnitelmia leikata koulutuspalveluista. Tavoitteena pitää olla menestyksellisen tulevaisuuden takaaminen lapsille ja nuorille - ei tulevaisuuden osaamisen vaarantaminen.