Tavoitteet laadukkaan varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja yleissivistävän opetuksen järjestämiseksi Rovaniemellä
Lapin Varhaiskasvatuksen Opettajat ry ja Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys ry
Yhteiset tavoitteet
Lapsille, nuorille ja heidän opettajilleen on taattava turvalliset, terveelliset ja asianmukaiset työolot. Päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmat on korjattava. Työolojen ja -tilojen on mahdollistettava varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman mukaisen laadukkaan opetuksen ja kasvatuksen antaminen sekä työssä jaksaminen jokaisena päivänä.
Opettajia on oltava riittävästi läsnä suhteessa lasten ja nuorten määrään.
Opettajia tulee kuulla, kun tehdään heitä koskevia päätöksiä. Esimerkiksi palveluverkon mahdollisissa muutoksissa on noudatettava yhteistoimintalain mukaista menettelyä. Samoin henkilökuntaa on kuultava päiväkotien ja koulujen kehittämisessä ja toimintakulttuurin luomisessa.
Opetushenkilökuntaa on kohdeltava tasavertaisesti.
Lähiopetus on aina ensisijainen opetustapa.
Opetuksen ja kasvatuksen järjestämiseen pitää olla riittävästi resursseja ja rahaa. Jokaisessa päiväkodissa ja koulussa tulee olla läsnä oleva johtaja tai rehtori, joka vastaa ensisijaisesti pedagogisesta johtamisesta.
Suurten koulujen menestyksellisen johtamisen edellytyksenä on virka-apulaisrehtorien käyttö rehtorien tukena. Samoin päiväkodeissa tulee johtajan tukena olla apulaisjohtaja.
Jokaisen opettajan tulee täyttää kelpoisuusehdot.
Opettajilla on oltava työnjohdon tuki sekä tarvittaessa mahdollisuus työnohjaukseen. Kehityskeskusteluja tulee käydä säännöllisesti vuosittain.
Työssä jaksamiseen kannustavien keinojen tulee olla monipuolisia, ja esimiehille on turvattava riittävät taidot sekä ajalliset ja taloudelliset resurssit työyhteisöjen hyvinvoinnin edistämiseen. Työn kuormittavuus on mitoitettava jokaisen opettajan henkilökohtaista jaksamista vastaavaksi. Työstä johtuvien sairauspoissaolojen määrää on vähennettävä.
Opettajan palkkauksen on oltava oikeassa suhteessa tehtävän vaativuuteen. Palkkauksessa tulee huomioida kaikki opettajan tekemä työ. Opettajan tehtäviksi ei tule määrätä muiden ammattiryhmien tehtäviä.
Varhaiskasvatuksen omat tavoitteet
Esiopetus on osa varhaiskasvatusta.
Yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden tulee olla kunnan omaa toimintaa täydentävää, ja sen laatua tulee valvoa systemaattisesti.
Lapsiryhmiä muodostettaessa tulee huomioida tukea tarvitsevat lapset siten, että rakenteellinen tuki, ryhmäkoon pienentäminen toteutuu.
Päiväkodin johtajien virkoja täytettäessä huomioidaan lain edellyttämä maisterintutkinto vuoteen 2030 mennessä. Samoin tavoitteeksi tulee asettaa, että jokaisessa ryhmässä työskentelee kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa, sekä kaupungin- että palveluseteliyksiköissä. Nämä asiat tulee huomioida toimia täytettäessä jo nyt.
Henkilöstön työssäjaksamista on parannettava mm. varahenkilöjärjestelmää ylläpitämällä ja huolehtimalla pedagogisen johtamisen laadusta.
Yleissivistävän opetuksen omat tavoitteet
Tuntikehyksen tulee olla koulun pedagogisiin tarpeisiin riittävän suuri. Virkarakenteessa tulee huomioida sekä luokan- että aineenopettajien käyttö. Sähköisen oppimateriaalin ja oppimisympäristöjen tulee olla ajan tasalla. Koulujen tietotekniikkaan tarvitaan tällä hetkellä lisää resursseja. Opettajilla tulisi olla työpuhelimet.
Resurssien vähyys ei saisi kaventaa pedagogista vapautta.
VESO-koulutuksiin opettajat toivovat mahdollisuuksia sopia joustavasti.
Kaikkien opettajien tulee saada säännöllisesti tarpeita vastaavaa ja suunnitelmallista täydennyskoulutusta. Vaikka ohjaaja ei korvaa opettajaa, tarvitaan ohjaajia mm. erityisen tuen tarvitsijoiden ohjaamisessa.
Yleistä, tehostettua ja erityistä tukea oppilaille on oltava saatavilla riittävästi. OAJ:n kanta on se, että erityistä tukea (erityisopetusta) antaa pätevä erityisopettaja. Toivomme selkeitä ohjeita erityisopettajien, erityisluokanopettajien ja muiden opettajien työnjaosta oppimisen tukea tarjottaessa. Kun oppimisen tuesta tehdään päätös, opettajat toivovat, että sovittu tuki myös toteutuu.
ROAY ry
Rovaniemen opettajien ammattiyhdistys edustaa rovaniemeläisiä yleissivistävän koulutuksen ja vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen opettajia. Suurin osa jäsenistämme on Rovaniemen kaupungin palveluksessa, mutta valvomme jäsentemme etuja myös mm. kansalaisopistossa, Rovalassa, urheiluopistossa ja Harjoittelukoulussa.
Edunvalvontamme jakaantuu karkeasti kolmeen osa-alueeseen: koulutusasioihin, palkka-asioihin ja työolosuhteisiin. Edunvalvonta-asioissa teemme yhteistyötä OAJ:n Rovaniemen paikallisyhdistyksen kanssa.
Lapin Varhaiskasvatuksen Opettajat ry
Toimimme varhaiskasvatuksen opettajien edustajina ja edunvalvojina Rovaniemellä sekä Sodankylässä. Jäsenemme toimivat erilaisissa varhaiskasvatusalan tehtävissä, työskennellen niin kunnallisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Edunvalvonta-asioissa teemme yhteistyötä OAJ Rovaniemen paikallisyhdistyksen kanssa.